Wouter Lap uit 5 Havo wil met een dubbel dak op de schuur aardappelen drogen met lucht die is opgewarmd door de zon. (Foto Gerard Timmerman)
Wouter Lap uit 5 Havo wil met een dubbel dak op de schuur aardappelen drogen met lucht die is opgewarmd door de zon. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Paintball en andere

ambitieuze plannen

Een grote sportschool, een paintballcentrum en een overdekte autocrossbaan. Een greep uit de vele ambitieuze plannen, die zijn bedacht en onderzocht door leerlingen van OSG De Hogeberg. Dinsdagavond presenteerden ruim negentig scholieren hun profielwerkstukken voor het oog van ouders, klasgenoten, de jury en docenten.

 

De werkstukken zijn voor leerlingen van 5 HAVO en 6 VWO niet verplicht, maar er zijn wel punten mee te verdienen. Wellicht de reden waarom de animo in een aantal jaar is gestegen van 40 naar 90 procent. Gemiddeld hadden de leerlingen in een periode van een half jaar veel tijd gestoken in de studies. Het leverde soms verrassende resultaten op. Er waren enquêtes gehouden, er was al dan niet diepgaand onderzoek verricht en er waren cijfermatige onderbouwingen. Waarbij soms moest worden geconcludeerd dat plannen niet haalbaar waren, zoals het overkappen van de autocrossbaan om minder weersafhankelijk te zijn. Myren Helleman en Coen Slot presenteerden fraaie tekeningen, maar de investering bleek te hoog. De sportschool die Cheryl Koning wil oprichten, is wel haalbaar, bleek uit haar onderzoek. Mits het betaalbaar is, er kracht-, conditie- en groepstraingen worden gehouden en er goeie kleedruimtes en lockers zijn. Ze schatte haar marktaandeel op veertig procent.

Kan de Texelse akkerbouw energieneutraal werken?, was een vraag waarop Wouter Lap het antwoord zocht. De trekker van zijn vader kan op plantaardige olie van zelfgeteeld koolzaad rijden, zonnepanelen op het dak en windmolens voor elektriciteit kunnen stroom opwekken en de aardappels kunnen worden gedroogd met lucht die door de zon is opgewarmd in een dubbel dak, waarmee je 's winters ook kunt koelen. Zijn conclusie: technisch kan het, maar de teelt van koolzaad is financieel niet interessant en windmolens zijn niet toegestaan. Neef Vincent Lap hield de ambitie van de gemeente tegen het licht om in 2020 energieneutraal te zijn. Hij concludeerde dat Texel dat met de huidige koers niet haalt. Daarom moet het roer om. Golfenergiecentrales, windmolens en zonnepanelen leveren volgens hem wél de benodigde electricteit. Niet meer electrische auto's laten rijden, want dan heb je weer meer stroom nodig.

Kun je op Texel een groot jongerenfeest organiseren, was de vraag die Casper Heijnen en Wouter van Tatenhove onderzochten. De behoefte was er wel, bleek uit hun enquête, maar 'de regeltjes zijn vrij lastig', hadden ze gemerkt. Bovendien vereist de wet dat ze 21 moeten zijn. 'Dus we zijn te jong.' Hun tijd komt nog, voorspelden ze.

Heeft het gebruik van sociale media als marketinginstrument invloed op de omzet? Veertig procent van de ondernemers vindt van wel, concludeerde Karel den Ouden. Maar met name om oudere doelgroepen te bereiken blijft adverteren noodzakelijk.

Op Texel kun je een goed draaiend paintballcentrum exploiteren, was de stelling van Erik Zethof en Luc van Zoolingen. Zethof had de animo gepeild onder mede-scholieren en vertelde met gevoel voor understatement , hoe ze ook 'serieuze reacties' hadden gekregen.

Het betreft slechts een greep uit de vele presentaties, waarbij ook de invloed van Facebook op het sociale leven werd onderzocht, toeschouwers konden ervaren of ze aan een dwangstoornis lijden en hoe je een surfbare golf kunt maken en wat er voor nodig is om een surfbare golf te maken.