Over het bruggetje, door het klaphek en over het nog aan te leggen pad naar Hoogezandskil.
Over het bruggetje, door het klaphek en over het nog aan te leggen pad naar Hoogezandskil. Foto: Pip Barnard

Wandelen van Oost naar Slufter

In de omgeving van Oosterend verschijnen klaphekken en bruggen, nu agrarische natuurvereniging De Lieuw bezig is met het aanleggen van een oost-westverbinding op het eiland.

Samen met het nog te realiseren Vissers-ommetje, dat door Heemtuin Oosterend en langs volkstuinencomplex De Knienenberg voert, is het straks mogelijk van Nieuweschild tot de Slufter te wandelen, zonder daarbij veel gebruik te maken van verharde wegen. Het pad tussen Oosterend en de Slufter voert over Hoogezandskil, dat met een trekpontje moet worden overgestoken. Dit nieuwe pad sluit aan op het Boerenommetje, dat enkele jaren geleden werd gerealiseerd en dat gebruik maakt van een nieuw aangelegd tuinwalweggetje tussen Zevenhuizen en Oost. Het doel, een dicht netwerk van wandelpaden over onverharde wegen, komt met de aanleg van deze wandelroutes weer een stuk dichterbij.

Met het voorjaar in aantocht, is De Lieuw op het moment druk bezig met het uitvoeren van nieuwe plannen en het nalopen van bestaande paden. Hier en daar moeten hekken worden gerepareerd en gaten gevuld, zodat alle paden in goede conditie zijn als het wandelseizoen weer aanbreekt.