Bruinvissen zwemmend in het Marsdiep. (Foto Geert Aarts)
Bruinvissen zwemmend in het Marsdiep. (Foto Geert Aarts) Foto: Geert Aarts

Bruinvis gespot in het Marsdiep

Bruinvissen komen sinds 2000 steeds talrijker voor. Maart is de periode dat ze in het Marsdiep goed zijn te zien. Ze zijn te bekijken vanaf de wal.

Van februari tot april zwemmen bruinvissen, de kleinste tandwalvissen van de Noordzee, vaak dicht langs de kust. Omdat ze klein zijn en alleen af en toe eventjes met hun rugvin bovenkomen, zijn zijn ze het best te ontdekken wanneer er weinig golven zijn. De huidige weersomstandigheden zijn ideaal.

In samenwerking met zeezoogdierenonderzoeker Geert Aarts organiseert Ecomare op 10, 17 en 23 maart de excursie 'Bruinvis spotten vanaf de Hors'.

De wandeling gaat naar een plek op de Hors waar de kans dat ze zijn te zien relatief groot is. Overigens is dat geen garantie dat ze daadwerkelijk worden gespot. Onderweg krijgen deelnemers informatie over de leefwijze van bruinvissen.

De excursie duurt ongeveer twee uur. De activiteit is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Honden zijn niet toegestaan, warme kleding is vereist en het meenemen van een verrekijker wordt aangeraden. Leeftijd vanaf 12 jaar, prijs € 8,- p.p.