Wat  ik zeggen wou

Melkveehouderij

Open brief aan het gemeentebestuur.

Geacht college,

Bij deze maak ik bezwaar tegen het bestemmingsplan. In dit plan wordt ervan uitgegaan dat op alle A-blokken op Texel vee gehouden kan worden met teveel emissies tot gevolg. Onderstaand licht ik mijn bezwaar toe. In 1958 waren er op Texel 462 melkveebedrijven. Deze bedrijven produceerden met ± 6000 melkkoeien 30 miljoen liter melk (5000 liter per koe). Sinds 1958 zijn er gemiddeld elke 10 jaar 80 melkveehouders gestopt met produceren. In 1970 waren er nog ± 380, in 1980 ± 300, in 1990 ± 220, in 2000 ± 140, in 2010 ± 60 en nu, 2013 telt Texel ongeveer 55 melkveebedrijven. Deze melkveehouders produceren met ongeveer 2600 koeien 23 miljoen liter melk (9000 liter per koe). Uit voorgaande blijkt dat er in 55 jaar ruim 400 bedrijven, 3400 koeien en 7 miljoen liter melk van het eiland zijn verdwenen. Studies van het Landbouw Economisch Instituut en financiers van de agrarische sector geven aan dat de lijn als boven omschreven doorgetrokken kan worden.

Sinds de invoering van de mestwet is het gebruik van kunstmeststoffen met meer dan de helft gedaald. Buiten het seizoen wordt geen mest meer uitgereden, alle boeren hebben in mestopslag geïnvesteerd. De bestrijdingsmiddelenwet heeft ervoor gezorgd dat milieubelastende stoffen niet meer zijn toegestaan. Verder worden er in het buitengebied veel tuinwallen aangelegd, schapenboeten opgeknapt en vele kilometers natuurvriendelijke oevers aangelegd. Bloemrijke akkerranden zorgen voor kleur en trekken veel insecten aan.

De agrarische sector draagt dus weldegelijk haar steentje bij in het handhaven en verbeteren van het milieu met als doel Texel mooi en gezond te houden. De afgelopen decennia is er op Texel veel aan natuurontwikkeling gedaan. Denk daarbij aan: het Nationaal Landschapspark De Duinen van Texel, de ontwikkeling van natte duinvalleien, een vispassage in de Moksloot. Het natuurgebied Waalenburg wordt groot en robuust. In de duingebieden wordt veel afgeplagd om de plantenrijkdom te stimuleren. Utopia is een vrij nieuw vogelparadijs. Uit voorgaande blijkt zonneklaar dat het houden van vee op Texel natuurontwikkelingen niet in de weg heeft gestaan. Door de afname van het aantal boerenbedrijven is het een illusie te denken dat op ALLE A-blokken op Texel nog vee gehouden gaat worden. Zelfs al zou je het willen organiseren, zou je het niet voor elkaar krijgen!

Het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid om op A-blokken woningen te bouwen met als doel het buitengebied bewoond en leefbaar te houden. Dat is m.i een erkenning van het feit dat het aantal boerenbedrijven afneemt en in de toekomst wellicht verder af zal nemen en staat haaks op het idee dat alle blokken voor vee gebruikt gaan worden.

De agrarische sector is nog altijd belangrijk voor de werkgelegenheid op Texel en een schakel in de economie van het eiland. Gezien de verwachte vergrijzing is het van groot belang de sector gezond te houden en jonge ondernemers, die het eiland hard nodig heeft, niet deze mogelijkheid te ontnemen.

Het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt is voor een deel gebaseerd op beslissingen die elders zijn genomen en is onvoldoende gebaseerd op de situatie op Texel. Ik zou het College daarom vriendelijk willen verzoeken besluiten te nemen op basis van de kennis in het verleden op Texel opgedaan. Realistische besluiten die een geloofwaardig beleid kunnen dienen, die goed zijn voor Texel en de toekomst van het mooie eiland.

Pieter Cornelis Blom,

Hoeve Vrij en Blij