Duurzaam Texel zet nieuwe koers uit

De Stichting Duurzaam Texel is een nieuwe koers ingeslagen. Het projectbureau dat sinds 2000 bestond is opgeheven.

De stichting gaat geen nieuwe projecten meer opstarten, maar zich toeleggen op het verbinden van partijen die zich met duurzaamheid bezighouden. Daarnaast gaat de stichting zich bezighouden met het delen van kennis over duurzaamheid.

Dat gaat onder meer gebeuren met lezingen over actuele thema's als water en energie. Duurzaam Texel overweegt ook jaarlijks een bijeenkomst te gaan organiseren voor iedereen die zich bezighoudt met duurzaamheid.

Daarnaast blijft de stichting betrokken bij de Texelse Ondernemersprijs en de ontwikkeling van een mobiliteitsplan voor Texel. Volgens voorzitter Cees de Waal is de koers verlegd, omdat bedrijven en particulieren steeds vaker zelf duurzame projecten starten. 'Dat is prachtig, maar daardoor heeft een projectbureau niet meer zoveel toegevoegde waarde als tien jaar geleden het geval was.'

Het uitvoeren en ondersteunen van projecten komt nu in handen van het nieuwe Texel Team 2020 dat op 18 januari werd opgericht. Dat bestaat uit een groep Texelaars die zich gaat inspannen om Texel vanaf 2020 daadwerkelijk zelfvoorzienend te laten zijn op gebied van energie en water. Het team krijgt een coördinator die aan de touwtjes gaat trekken om zaken voor elkaar te krijgen en fondsen te werven.

Duurzaam Texel trekt volgens De Waal samen met het nieuwe Texel Team 2020 op om de doelen voor 2020 te halen. Het bestuur blijft, net als voorheen, bestaan uit vertegenwoordigers van TOP, Texels Museum, VVV, Staatsbosbeheer, Kamer van Koophandel, ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en TESO. De stichting wil zo een breed draagvlak blijven bieden voor duurzame ontwikkelingen. De website www.duurzaamtexel.nl wordt een nieuwssite over duurzaamheid. Op pagina 2 een nadere beschouwing op de Stichting Duurzaam Texel en de zaken die het afgelopen decennium zoal tot stand zijn gekomen.

Dertien ontslagen bij

Sticht. Kinderopvang

Stichting Kinderopvang Den Helder-Texel (SKDT) heeft ontslag aangevraagd voor dertien medewerkers. Het komt neer op zeven voltijdbanen. Later dit jaar volgen er nog meer.

SKDT exploiteert in de Noordkop meerdere kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, en andere vormen van kinderopvang, onder meer De Buitelboet in Den Burg. De ontslaggolf hangt samen met een reorganisatie die een gevolg is van de ingestorte vraag naar kinderopvang. Groepen worden steeds kleiner, een gevolg van de economische crisis en doordat kinderopvang voor sommige groepen fors duurder is geworden.

In hoeverre er gevolgen zijn voor Texel, is niet duidelijk. Het lukt niet om de directie van de stichting aan de lijn te krijgen.