Zo zou de Waddenzee ter hoogte van de PH-polder er uit kunnen zien na aanleg van de zandige buitendijk. (bron Programma Naar een Rijke Waddenzee)
Zo zou de Waddenzee ter hoogte van de PH-polder er uit kunnen zien na aanleg van de zandige buitendijk. (bron Programma Naar een Rijke Waddenzee) Foto: Gerard Timmerman

Impressie Waddenzee

na aanleg zandige dijk

Een brede, zandige dijk, met daarvoor een lagune met schelpdieren, vogels, zeehonden en andere natuur. Dat zou het beeld kunnen zijn van de Waddenzee nadat de Prins Hendrikdijk is versterkt met zand. 

Bijstaande impressie is gemaakt in opdracht van het programma Naar een Rijke Waddenzee, een 'regiekamer' waarin overheden, natuurorganisaties, waterschappen en anderen samenkomen om duurzame oplossingen te vinden voor de Waddenzee, met name aan de randen. Toen de mogelijkheid van een zandig alternatief voor de binnendijkse versterking van de Waddenzee in beeld kwam, kwamen er nogal wat 'mitsen en maren'. Naar een Rijke Waddenzee onderzocht de mogelijkheden en begeleidde het traject om te komen tot de zandige dijkversterking, waarvoor het Waddenfonds circa €12 miljoen beschikbaar stelde. Momenteel verkeert het project in een fase waarin het plan aan juridische en andere criteria wordt getoetst.

De zandige dijkversterking is een pilot, wat betekent dat als de uitvoering die in 2015 van start gaat succesvol is, deze manier van kustverdediging mogelijk ook elders langs de Waddenkunst navolging krijgt. 'Een spannende ontwikkeling, het zou betekenen dat het hele aangezicht van de Waddenkust verandert', vertelt secretaris Christiaan Kooistra.

Hij benadrukt dat het kwelderlandschap een impressie is. 'Zo zou het er uit kunnen gaan zien.' Het toekomstbeeld schetst een volledig andere aanblik van zoals het gebied tussen globaal het NIOZ-poldertje en Ceres er momenteel uit ziet.

De impressie maakt deel uit van een filmpje op de website van Naar een Rijke Waddenzee. Daarin geeft beleidsadviseur Pieter de Vries van de gemeente Texel voor de camera tekst en uitleg over het project. Hij laat zien hoe kwelwater lekt door deze dijk die in de jaren zestig bij de aanleg van de veerhaven als eerste is verhoogd en die eind jaren negentig is versterkt met onder meer nieuwe teenschotten. Er is sprake van verzakkingen, plaatselijk wel van een paar meter en duidelijk is dat de PH-dijk van alle Texelse Waddendijken er het slechtst aan toe is.

Aanvankelijk ging de voorkeur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier uit naar een binnendijkse versterking, waarbij een dik pak klei van een meter of vier tegen de dijk zou worden gebracht, met een breedte van vele tientallen meters, soms tot honderd meter de polder in. Dit zou ten koste gaan van landbouwgrond, huizen en bedrijven. 'Kan dat niet anders? Niet binnendijks, maar in de Waddenzee', laat De Vries het proces dat vooraf ging aan de zandige versterking de revue passeren. Hij geeft aan dat met succes hulp is gezocht bij het hoogheemraadschap, Programma Naar een Rijke Waddenzee, het Waddenfonds en andere instanties.

Het filmpje eindigt met het beeld van een wat verder in zee gelegen zandige dijk van honderd tot honderdvijftig meter breed. Daarvoor een soort lagune van beschut water, met oesterbanken en andere schelpdieren, fouragerende vogels en waarin zeehonden een rustplaats kunnen vinden. De Vries: 'Een natuur die veel mooier en rijker is dat wat het nu is, vooral water.'

Het filmpje is de te downloaden via www.rijkewaddenzee.nl.