Herindeling duikt weer op

De vorming van gemeenten van minstens 100.000 inwoners duikt op in de kabinetsplannen.

Het wordt genoemd bij de grote veranderingen die op stapel staan op het gebied van jeugdzorg en de zorg voor langdurig zieken en ouderen. Het kabinet wil op dat front veel verantwoordelijkheden aan gemeenten geven en dat stelt volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) forse eisen aan de uitvoeringskracht van gemeenten.

In dat kader is het volgens hem goed als op kortere termijn veel meer wordt samengewerkt en op lange termijn (het eindbeeld genoemd) grotere gemeenten ontstaan van meer dan 100.000 inwoners. Daar kan, met het oog op lokale omstandigheden, van worden afgeweken.

Nieuw in het verhaal is dat minister Plasterk provincies meer mogelijkheden wil geven om gemeentelijke herindelingen op te starten. Daarvoor komt de minister met een nieuw beleidskader. De afgelopen jaren was het telkens het verhaal dat herindelingen van onderop ofwel vanuit de betreffende gemeenten zelf moet komen. Texel geeft al jarenlang aan een zelfstandige gemeente te willen blijven en heeft daarvoor een traject lopen om als regiegemeente veel meer met andere organisaties samen te werken.

Het decentraliseren van de taken op het gebied van zorg is volgens het kabinet een grote bestuurlijke, organisatorische en financiële opgave. Bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Werk en Bijstand hebben gemeenten volgens het kabinet echter laten zien dat ze dat op 'vernieuwende wijze' kunnen. Er wordt steun beloofd waar dat nodig is.

Deelauto

In De Bijenkorf in Oosterend is vanavond (dinsdag) vanaf 20.00 uur een informatiebijeenkomst over het elektrische deelautosysteem van Urgenda Texel. Er wordt uitleg gegeven over de werking van het systeem en de verdere ontwikkeling daarvan. De elektrische deelauto die een paar weken geleden op Texel werd geïntroduceerd staat tot zondag 3 maart aan de oplaadpaal aan de Bijenkorfweg in Oosterend. Inmiddels is ook een auto van B&B accountants in het aanbod opgenomen. Deze wagen is beschikbaar vanaf de Abbewaal in Den Burg. Volgens Urgenda is de deelwagen onder meer in trek bij vakantiegangers. 'Diverse logiesverstrekkers hebben interesse de auto aan te bieden aan gasten.'