'Indië-veteraan niet botweg geweigerd'

Het 4-5 Mei Comité heeft niet botweg geweigerd een Indië-veteraan te laten spreken op 4 mei. Dat stelt het comité in een brief die gisteren aan de Indië-veteranen is verstuurd en elders ook in deze krant staat.

Het comité zet in de brief uiteen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en betreurt het dat het nu lijkt of het 4-5 Mei Comité tegenover de Indië-veteranen staat. Volgens de leden stond het comité voor drie opties om de herdenking op 4 mei in te vullen; een betoog door een theoloog, het verhaal van een kind van een verzetsstrijder of het verhaal van een Indië-ganger. Gekozen werd voor een verhaal van een kind van een verzetsstrijder. Dat vormt volgens het comité een mooi tweeluik met het verhaal dat Ewout de Vries, zoon van NSB-burgemeester Rijk de Vries, vorig jaar op 4 mei vertelde.

Volgens de leden wilde het comité met de keuze voor een kind van een verzetsstrijder tevens de commotie vermijden die vorig jaar ontstond toen bekend werd dat de zoon van een NSB-burgemeester zou spreken. 'Toen we deze beslissing namen, was onze gedachte dat het beter zou zijn aan een groep Texelse Indië-veteranen op een meer op hen toegesneden wijze aandacht te besteden. Bijvoorbeeld op 15 augustus als het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië wordt herdacht of de eerste zaterdag van september, de dag waarop landelijk de Indië-veteranen bijeen komen.'

Het comité schrijft dat ze daarover in overleg hadden willen treden met de Indië-veteranen. 'Dit plan is echter ruw doorkruist door de onaangekondigde publiciteitsactie en wat dat verder heeft losgemaakt. Wij hadden graag gezien dat richting de buitenwacht het hele verhaal was verteld. We vragen ons in gemoede af in wiens belang de nu ontstane situatie is.'

Het comité zegt het laten spreken van een Indië-veteraan 'al helemaal niet oneerbaar of foutief te vinden, zoals gesuggereerd is.' Het comité hoopt dat Indië-veteranen zich niet van de wijs laten brengen door de gang van zaken en niet onnodig worden belast door de ophef.

Het 4-5 Mei Comité wil nog steeds met de Texelse Indië-veteranen praten over een manier van herdenken die op hen is toegesneden. Daarover wordt contact met de veteranen opgenomen. Het comité spreekt in de brief de hoop uit de Indië-veteranen op 4 mei als vanouds bij de herdenking te mogen begroeten. Tevens klinkt de hoop dat de publieke discussie over het onderwerp wordt afgerond.

Bultrug

De bultrug die woensdag 12 december strandde op de Razende Bol is gisteren bij Naturalis in Leiden definitief ontleed. Onder toeziend oog van publiek werden de vinnen van vlees en bindweefsel ontdaan. Het skelet gaat naar een depot en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het is nog onduidelijk of het in de toekomst voor publiek wordt tentoongesteld.