De huidige locatie van de Texelse Reede aan de Haffelderweg. (Foto Ton Zegers)
De huidige locatie van de Texelse Reede aan de Haffelderweg. (Foto Ton Zegers) Foto: Jeroen van Hattum

Zorgen over realisatie nieuwe Texelse Reede

Het college moet ervoor zorgen dat nieuwbouw voor de Texelse Reede alsnog van de grond kan komen. Dat heeft een meerderheid van de raad uitgesproken. De politiek maakt zich ernstige zorgen over de voortgang van het project.

Er wordt al sinds 2008 over nieuwbouw van het gezinsvervangend huis voor mensen met een verstandelijke handicap gesproken, maar er zit weinig schot in de zaak. 'Het is inmiddels 2013 en we zijn nog geen stap verder', aldus D66 en PvdA die het onderwerp aanroerden. 'Langer wachten is niet acceptabel.' De nieuwbouw zou moeten komen in Den Burg-West in het gebied tussen de Gasthuisstraat en de Keesomlaan.

Dat het lang duurt, zit onder meer in de grondprijs. Woontij, dat bereid is eigenaar te worden van het nieuwe pand, wil een sociale grondprijs betalen voor de grond die eigendom is van de gemeente. Een commerciƫle grondprijs maakt de nieuwbouw bij voorbaat onhaalbaar, aldus directeur Jan van Andel. Hij zegt desgevraagd nog steeds te wachten tot er definitief een aanbieding bekend is. 'Daarna kunnen we verder met de plannen.' Van Andel zegt blij te zijn dat er niet meteen in 2008 al concrete plannen zijn ontwikkeld, omdat er inmiddels al het nodige is veranderd aan eisen en voorwaarden.

Wethouder Eric Hercules gaf tijdens de raadsvergadering aan dat het college nog steeds het uitgangspunt heeft om een grondprijs te hanteren die ook voor sociale woningbouw wordt gehanteerd. Jur Schuiringa (VVD) was niet tevreden met de uitleg van de wethouder en vroeg hem toch nog eens precies aan te geven waar de schoen wringt.

De partijen die de motie van D66 en PvdA steunden, gaven aan dat zij het afwaarderen van de grondprijs naar het niveau 'sociale woningbouw' steunen. Dat doen ze vooruitlopend op een herberekening van de bouwgrondexploitatie. Volgens de partijen is het belangrijk dat ontwikkeling van het plan zo spoedig mogelijk van start gaat. CDA en Texels Belang steunden de motie van PvdA en D66 niet.

Een meespelende factor in het proces is dat de voorkeuren van De Waerden en Noorderhaven, de twee gebruikers van de Texelse Reede, uiteenlopen. De Waerden wil graag nieuwbouw en bij Noorderhaven zijn geluiden opgegaan om in de Texelse Reede aan de Haffelderweg in Den Burg te blijven. Wethouder Hercules omschreef het als afhaken van Noorderhaven in het nieuwbouwproject.

De behoefte aan nieuwbouw komt voort uit ruimtegebrek in het pand en veroudering van het pand. Hans Lasthuizen, ouder van een bewoner van de Texelse Reede trok daarover in 2011 aan de bel. Volgens hem is er tot nu toe niets aan de situatie gewijzigd. 'Het is triest wat er momenteel gebeurt.'

Een van de problemen van de Texelse Reede is ruimtegebrek. Het huis heeft te maken met mensen die ouder worden en aangewezen raken op voorzieningen als rollator en rolstoel, maar daarmee is het lastig manoeuvreren in de gangen. De kamers zijn niet bepaald groot en op het gebied van sanitair (badkamer en toiletten) moet soms kunst- en vliegwerk worden toegepast om alles in goede banen te leiden. In de keuken is het soms woekeren met de ruimte om alles voor elkaar te krijgen en de medewerkers van Noorderhaven en De Waerden kampen eveneens met ruimtegebrek in de kantoren.