Joscha Schoots van De Bonte Belevenis met zijn Texelse single malt whisky. (Foto Gerard Timmerman)
Joscha Schoots van De Bonte Belevenis met zijn Texelse single malt whisky. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Nieuw: Texelse whisky 

Distilleerderij De Lepelaar op De Bonte Belevenis nabij Den Hoorn is op zoek naar investeerders die geld willen steken in de ontwikkeling van Texelse whisky. De eerste proefbrouwsels zijn inmiddels bijzonder goed ontvangen.

De Lepelaar heeft enkele gewaardeerde dranken in productie, waaronder Texelse jenever, kruidenbitter, koffie- en cranberrylikeur. Het ontwikkelen en produceren van deze dranken is de passie van Joscha Schoots, die een opleiding levensmiddelentechnologie achter de rug heeft. In 2009 begon hij met de ontwikkeling van een Texelse whisky, een drank gestookt van gemout graan, die tenminste drie jaar moet rijpen in eikenhouten vaten. Bij gebrek aan deze (dure) vaten werden de eerste proefbrouwsels gelagerd met toevoeging van eikenhout snippers. Ze werden onlangs samen met de Hoornder whiskykenner Willem Ham geproefd. Ham, die met 2300 Schotse single malts de grootste collectie whisky ter wereld heeft, was enthousiast over de smaak. 'Het is puur, zonder bijsmaak en complex. Je voelt dat het zuiver is.' Uit verschillende varianten kozen Ham en Schoots de meest verwachtingsvolle. Dit jaar wil Schoots met de productie beginnen, de eerste flessen Texelse whisky zouden dan over drie jaar gebotteld kunnen worden. Daarbij is het wel de bedoeling het proces kleinschalig te houden. Omdat de kost voor de baat uitgaat en er nu geïnvesteerd moet worden terwijl pas over drie jaar inkomsten te verwachten zijn, is Schoots op zoek naar aandeelhouders die het mogelijk maken de distilleerderij verder uit te bouwen. Zo moeten capaciteit en opslagruimte worden uitgebreid en de nodige eikenhouten vaten worden aangeschaft. Aandeelhouders krijgen hun dividend uitgekeerd in de vorm van flessen whisky. Na drie jaar krijgen ze anderhalve liter van drie jaar oud, na vijf jaar nog eens anderhalve liter van vijf jaar. Mensen die hier geen prijs op stellen, kunnen hun investering in baar geld terugkrijgen. Een aandeel kost €100,-.

Voor zover bekend, is de whisky van Schoots de zesde single malt whisky die in Nederland wordt gestookt. De twee meest bekende zijn Millstone van Zuidam en Fryske Hynder uit Bolsward.

Dian Liesker

in Klif 12

In Klif 12 in Den Hoorn is zaterdag 2 maart de voorstelling 'Dan blijf ik verdomme hier' van Dian Liesker te zien.

Liesker, een grappige vrouw vol droge humor met een prettige intelligentie, doet haar best misantroop te zijn. Maar het lukt haar niet. Ze komt er maar niet achter of ze gek is in een gewone wereld, of gewoon in een gekke wereld. Ze zoekt het bij zichzelf maar gaat ook met gevaarlijk gemak over haar eigen grenzen en die van anderen heen. Ondanks alles wil ze de mensheid steeds opnieuw een laatste kans op redding bieden. De jury van Camaretten vergeleek Liesker in 2012 met Virginia Wood. De voorstelling begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt €16,-.