Afbeelding
Foto: Pip Barnard

 

Overheidspotjes

Laatst wandelde ik met mijn moeder door de Slufter. Kletsend over van alles hadden we het op een gegeven moment over de bekende en beruchte overheidspotjes. Want hoe goed het is dat de overheid zorgt voor bijvoorbeeld onze parken, scholen, politie en zorg, zijn er ook van die potjes waar wij als 'gewone' burger weinig van begrijpen. Zo moet een verplicht percentage van het besteedbaar budget worden gespendeerd aan auto's voor ministers. Zoveel nadenken op een dag over hoe ons land bestuurd moet worden, leidt waarschijnlijk tot het niet meer zelf kunnen rijden en een auto te kunnen betalen, dus draaien wij als burger op voor de kosten van deze auto met chauffeur. En daarbij hebben we het nog niet over de snoepreisjes die onze hoge overheidsmensen weleens in hun schoot geworpen krijgen.

Zelf vond ik de nieuwe elektrische auto's van onze gemeente ook een apart idee. Natuurlijk ben ik van mening dat we goed voor het milieu moeten zijn en dat elektrische auto's daar een goede bijdrage aan leveren. Maar, waarom moet een deel van het budget besteed worden aan elektrische auto's? waarom zou dat niet besteed kunnen worden aan school of andere projecten op Texel die wat nodig hebben? Of om de bezuinigingen bij de gemeente enigszins te beperken? Landelijk wordt dus beslist dat gemeentes bepaalde uitgaven móeten maken, waarbij ik soms mijn vraagtekens zet. Laat ik het zo zeggen, als deze uitgaven gedaan moeten worden, is dat zo, maar waarom dan als de overheid elke keer de burger 'bang' loopt te maken dat het zo slecht gaat met Nederland, dat het ook slecht gaat met onze staatsschuld, maar wel elke keer geld te hebben voor dit soort projecten? Misschien ben ik wat te zwart-wit, de precieze informatie bezit ik ook niet, maar zoals het nu op de Nederlandse bevolking overkomt, is het af en toe maar raar geregeld in ons kikkerlandje. Onze overheidspotjes zijn nou eenmaal een geval apart.

Toen iemand mij laatst vroeg hoe ik het zou doen als ik ooit in de top van de politiek terecht mocht komen, moest ik toch even nadenken. Het luxeleven, je overal naartoe laten rijden in een dure Mercedes, klinkt goed, maar eerlijk is eerlijk, waarom zou ik een ander laten betalen voor iets wat ik dan ook zelf kan betalen? Ach ja, het is soms dubbel...Emily Westdorp