Programmeurs Hans Zijm (links) en Ivo Huizinga van  SnelStart. (Foto Gerard Timmerman)
Programmeurs Hans Zijm (links) en Ivo Huizinga van SnelStart. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

SnelStart loopt vooruit op SEPA 

De invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA) per 1 februari 2014 is een belangrijke stap naar een geïntegreerde Europese betaalmarkt. De gevolgen zullen ook hier merkbaar zijn, met name voor ondernemers die automatisch geld incasseren bij hun klanten.

Bij SnelStart, het administratieve softwarebedrijf uit Oosterend, staat de invoering van SEPA al geruime tijd op de agenda. Vanaf januari 2012 is het bedrijf al in gesprek met overheid en de grote Nederlandse banken over de implementatie in hun software. Directeur Wim Ploeg jr: 'Het betalingsverkeer binnen Europa wordt makkelijker voor de ondernemer. Dit betekent echter wel een verandering voor elke ondernemer in Nederland. Wanneer je bijvoorbeeld als bedrijf via automatische incasso geld ontvangt van abonnees, verandert er het nodige. Afhankelijk van jouw incassocontract met de bank moet je als bedrijf alle incassomachtigingen overzetten of opnieuw de machtiging aanvragen bij al jouw klanten. Wij hebben 46.000 klanten, als wij die allemaal langs zouden moeten gaan, dan is dat een enorme operatie. Gelukkig hebben we de overgang naar SEPA voor een groot deel geautomatiseerd. Onze software zorgt ervoor dat onze bankafschriften automatisch worden ingelezen. Met SEPA worden deze bestanden in een nieuw formaat aangeleverd. De klant merkt daar niets van, maar achter de schermen gebeurt er van alles.' Momenteel wordt de nieuwe programmatuur getest, bedoeling is dat klanten in april gebruik kunnen maken van de nieuwe versie.

Bedrijven moeten straks van SEPA elke klant het IBAN-nummer (het nieuwe bankrekeningnummer) moeten registreren. Wie veel klanten heeft, kan dit vanuit SnelStart het makkelijkst doen door het klantenbestand naar www.ibanbicservice.nl te sturen. Daarna lees je de IBAN-nummers in en zijn ze gewijzigd. Iedere ondernemer moet met de bank een nieuw contract afsluiten. De banken zullen hun klanten hierover later dit jaar benaderen, volgens Ploeg.

De software van SnelStart is gebruiksvriendelijk. Tendens is dat steeds meer ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf zelf de administratie gaan voeren en voor advisering een accountant of administratiekantoor in de arm nemen.