Uitsnede van de website van Groot Stokkert.
Uitsnede van de website van Groot Stokkert. Foto: Gerard Timmerman

'Bezoekers zorghotel zijn geen zieke mensen'

Uit de inbrengnotitie 'Zorghotel in de wachtkamer' van Rob Boomsma:

De bezoekers van zorghotels zijn geen zieke mensen, die permanent van een verpleegtehuis afhankelijk zijn, maar gehandicapten, die moeten kunnen rekenen op bepaalde voorzieningen met zorgverlening op afroep. (...) Het zijn dus wel degelijk mensen, die naar Ecomare of het Juttersmuseum gaan of met de TX44 op garnalenvangst.

Zorghotels zijn dus hotels met speciale voorzieningen via de Thuiszorg, maar ook speciale horeca-voorzieningen met vrijwilligers en voorzieningen in de sfeer van activiteiten en ondersteuning door vrijwilligers. Daarnaast zijn zij in staat om professionele en medisch verantwoorde zorg te verlenen op basis van de vooraf bepaalde indicaties. Op grond van onze ervaringen moet je inderdaad vaststellen dat er in Nederland niet zo gek veel echte zorghotels zijn die aan de verwachtingen en de eisen voldoen. Zorghotel Groot Stokkert in Wapenveld bij Zwolle is een bijzonder en voor Texel goed voorbeeld, omdat zij geen permanente bewoners hebben en zodoende op alle kamers toeristische gasten kunnen herbergen en dus echt een volledig hotel zijn, en bovendien gecombineerd zijn met een bungalowpark.

Op Texel lijkt het mij geen enkel probleem om dat soort voorzieningen binnen afzienbare tijd te realiseren, bijvoorbeeld in relatie tot het vakantiepark De Krim, De Sluftervallei en/of Landal Green Parks. Dat hoeft natuurlijk niet naast de bierbrouwerij.

Rob Boomsma,

Houten.

(te lezen op www.texelsecourant.nl)