Geen versnelde definitie voor

toeristische zorgslaapplaats

Er komt geen versnelde definitie voor het begrip toeristische zorgslaapplaats. Een meerderheid van de raad ging woensdagavond niet mee met een motie van de VVD en D66.

De twee partijen wilden dat het college, vooruitlopend op de actualisatie van de Nota Recreatie en Toerisme, de begrippen 'toeristische zorgplaats' en 'vernieuwende projecten' alvast een definitie zou geven om duidelijkheid te verschaffen. Beide begrippen komen voort uit het initiatiefvoorstel Mooi Texel van de gemeenteraad waarin over de uitgifte van maximaal 400 bedden, waarvan 100 voor zorg, wordt gesproken. Jacco Dros en Marielle Glorie hebben inmiddels een beroep daarop gedaan voor de realisatie van een zorgcentrum aan de rand van het Hogeberggebied, maar een precieze definitie is er nog niet.

Wethouder Eric Hercules (toerisme) snapte het ongeduld van de VVD en D66, maar raadde de motie af. Volgens hem is het niet verstandig nu al een definitie te geven zonder samenhang met de rest van de nota. 'Anders raakt u op een ander moment in de knoop. Slaapplaatsen zijn ook geen bederfelijke waar; de bedden slaan niet meteen groen uit als je even wacht.'

Wanneer het tot actualisatie van de nota komt, is nog een vraagteken. Hercules liet weten dat de raad eerst een totaaloverzicht krijgt met daarop al geplande projecten en onderzoeken. Bedoeling is dat de raad dan aangeeft welke volgorde aangehouden moet worden.

Wat het zorgcentrum betreft, kwam naar voren dat de meeste partijen niet zitten te wachten op een zorgcentrum op de beoogde plek achter de bierbrouwerij. Burgemeester en wethouders nemen de wensen en bedenkingen van de raad mee in hun beslissing op het principeverzoek. Een besluit daarover is niet aan de raad, maar het college wilde wel graag de mening van de partijen weten.