Kamerlid op koffie Gollards

Tweede-Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) toonde zich vrijdag onder de indruk van de betrokkenheid van medewerkers van De Gollards tijdens een bezoek aan het verzorgingshuis in Den Burg.

Mohandis sprak met name met de medewerkers van De Gollards. Het ging onder meer over opleidingen, mantelzorg, werkdruk en de samenwerking met vrijwilligers. Veel aandacht ging naar het belang van een goede samenwerking met het voortgezet onderwijs.

Leerlingen van het VMBO die verzorging in het lespakket hebben, maken nu al kennis met De Gollards door rondleidingen en het lopen van stages. Het zou volgens Mohandis een goede zaak zou zijn om ook leerlingen van de MAVO en HAVO op die manier bij het verzorgingshuis te betrekken.

Tijdens het bezoek kwam ook de dagbehandeling aan de orde. Mensen met dementie worden een aantal dagdelen in de week opgevangen om de partner te ontlasten en dat gaat gepaard met vervoer tussen thuis en De Gollards. Die kosten stijgen en dat werd genoemd als zorgelijk, onder meer doordat mensen langer thuis blijven wonen.

Mohandis zei nog een keer terug te komen met een zorgwoordvoerder van de PvdA uit de Tweede Kamer. Het bezoek van vrijdag was onderdeel van een landelijke zorgtour van de sociaaldemocraten.

Elektrische auto

De gemeenteraad heeft toch zijn goedkeuring gegeven aan het college om twee elektrische auto's voor de gemeente aan te schaffen.

Tijdens de commissievergadering waren de partijen sceptisch, maar woensdagavond was de weerstand verdwenen. Alleen Texels Belang en Texel 2010 stemden tegen. Volgens de laatste partij is de elektrische auto inmiddels passé en TB maakte zich zorgen over de actieradius en de accu's.

Volgens D66 geeft de gemeente met de aanschaf een goed voorbeeld en ook de PvdA vond dat het goed past binnen de duurzame ambities. Burgemeester Francine Giskes was blij dat de raad rekenschap gaf van het belang van duurzaamheid. Zij legde een link met de diverse proeftuinen voor duurzame ontwikkelingen die op Texel zijn ontstaan en de financiën die daarmee gemoeid zijn.

Giskes adviseerde de raad daar serieus mee om te gaan door zelf ook te laten zien dat duurzaamheid serieus wordt genomen.