Kermis in Den Burg

blijft heet hangijzer 

Het college blijft op het standpunt dat de kermis in De Koog moet worden gehouden en niet in Den Burg. Maar het is aan de raad om aan te geven of die een tweede, wat kleinere, kermis in Den Burg wil. Ondernemersvereniging Den Burg Winkelhart van Texel is vóór en heeft Bureau De Kermisgids benaderd. Ze hebben Astrid van de Wetering (D66) aan hun zijde.

De hoofdredacteur van deze krant plaatste vorig jaar in een column kritische kanttekeningen bij de besluitvorming rond de locatie van de kermis. Dit was onder meer voor D66, dat er op had aangedrongen om in het raadsprogramma op te nemen dat de kermis naar Den Burg zou verhuizen, aanleiding het college op te dragen te reageren op vragen en opmerking in deze column.

In het advies aan de raad van 4 december 2012 stelt het college dat het beleid is om niet binnen zes weken na de kermis in De Koog een andere kermis te houden. Dit staat overigens nergens zwart op wit. 'Het betreft een algemene gedragsregel (van bureau De Kermisgids) die tot op heden op Texel van toepassing is.' Maar uit overleg met vertegenwoordigers van Bureau De Kermisgids blijkt dat zij twee kermissen op Texel wel toejuichen, mits deze aansluiten op elkaar. Mocht de raad willen afwijken van het beleid om binnen zes weken geen tweede kermis te houden, dan moet de raad hierover een besluit nemen, zeggen b en w nu.

Maar het college blijft tegenstander en stelt dat het houden van een extra kermis zich niet goed verhoudt met Texelse kernkwaliteiten, zoals rust, ruimte, identiteit en eilandkarakter. Ook wordt gesteld dat de 'Toekomstvisie voorzieningenstructuur Texel' uitgaat van een verdeling van horeca, recreatie en toerisme in De Koog en detailhandel in Den Burg. 'De kermis valt onder de eerste categorie, dus vanuit de visie van voorzieningenstructuur is het niet wenselijk een kermis in Den Burg te houden.' B en w gaan er kennelijk van uit dat de kermis op de ijsbaan moet worden gehouden, omdat de verharding hiervan wordt becijferd op een kostenplaatje van vijf tot zes ton. 'Daar komen nog voorzieningen als water, electriciteit, etc. bovenop.'

De suggestie om de opbrengst ten goede te laten komen aan het verenigingsleven is volgens b en w 'niet relevant'. 'De subsidiestroom naar het verenigingsleven is door geen enkel besluit over de kermis verminderd.' B en w melden vanuit De Koog geen klachten te hebben over de kermis.

Astrid van de Wetering (D66): 'De argumenten die het college nu tegen de kermis in Den Burg gebruikt, kun je net zo goed vóór de kermis in Den Burg gebruiken. Ik heb het gevoel dat er wat dingen bij elkaar zijn gezocht. Ik heb met ondernemers uit Den Burg gesproken en die willen graag.'

Erik Venneker van Den Burg Winkelhart van Texel: 'Nadat we via Astrid van de Wetering positieve signalen kregen, hebben we contact opgenomen met Bureau De Kermisgids. Zij moeten het natuurlijk willen.' Volgens Venneker kan op de Groeneplaats en in de Parkstraat een mooie kermis worden gehouden.