Tekening van de nieuwbouw van het kantoor van SnelStart. (Bron Architektenburo Louis Uriot)
Tekening van de nieuwbouw van het kantoor van SnelStart. (Bron Architektenburo Louis Uriot) Foto: Architektenburo Louis Uriot

Nieuwbouw Snelstart

met oog op toekomst

Bij Softwarebedrijf SnelStart uit Oosterend is een begin gemaakt met de uitbreiding van het kantoorpand met duizend vierkante meter. De nieuwbouw is nodig om het groeiend aantal medewerkers een plek te geven. 

SnelStart blijft groeien. Het bedrijf dat administratieve software ontwikkelt voor midden- en kleinbedrijf heeft momenteel 46.000 abonnees. Het bedrijf kent al jaren een stabiele groei. De pakketten onderscheiden zich door gebruikersgemak en een lage kostprijs, wat de onderneming koppelt aan een hoge servicegraad. Vorig jaar werd de klantenservice uitgebreid met vijf nieuwe medewerkers en de verwachting is dat dit verder zal groeien. Ook de afdeling waar de programma's worden geschreven wordt uitgebreid. De ontwikkelingen gaan snel, zo wordt onder meer gewerkt aan een app waarmee softwaregebruikers via hun smartphone hun administratie kunnen raadplegen en zelf gegevens kunnen invoeren. Ook andere afdelingen groeien, met als gevolg dat SnelStart uit z'n jasje is gegroeid.

De nieuwbouw is gericht op de toekomst, waarbij wordt geanticipeerd op verdere personeelsuitbreiding. 'We verwachten hiermee weer vijf tot tien jaar vooruit te kunnen', vertelt bouwcoördinator Wim Ploeg sr. Hij startte drie jaar geleden met de voorbereidingen. Een proces van lange adem, vooral als gevolg van de procedure die moest worden doorlopen, maar waarbij hij toestemming kreeg om de nieuwbouw vooruitlopend op het nieuwe plan Buitengebied te realiseren.

De nieuwe vleugel waarvan de fundering vorige week is gestort, bestaat uit twee verdiepingen van elk vijfhonderd vierkante meter. Ploeg: 'We willen geen hokjes, maar overzichtelijkheid.' Zelfs geen storende palen, een stevige fundering, 89 betonnen elementen van samen 164 ton en stalen leggers van elk 8,5 ton zorgen ervoor dat het gebouw over de volledige breedte 'vrij dragend' is. De muren van 40 centimeter dik worden zwaar geïsoleerd. 'We verwachten dat we in de winter weinig hoeven bij te stoken.'

Een uitgekiend klimaatsysteem met ventilatie via de spouwmuur moet ervoor zorgen dat in de zomer geen air-conditioning nodig is. Op het dak komt 250 vierkante meter zonnepanelen, met geschatte opbrengst van 50.000 kWh per jaar, een investering die naar verwachting in vijf jaar tijd wordt terugverdiend. 'De zon levert elke dag ongeveer net zoveel stroom als we nodig hebben voor het gebruik van onze apparatuur. Bedenk dat de meeste medewerkers twee computerschermen gebruiken en dat worden er in de toekomst misschien wel drie.' LED-verlichting in het hele gebouw zorgt voor energiebesparing. De bekabeling door het gebouw krijgt veel aandacht. Er kan worden geput uit ervaring van de vorige nieuwbouw, van zes jaar geleden. 'Sindsdien hebben we er geen kabel over de vloer hoeven leggen.'

Alleen al de klantenservice kreeg in 2012 110.000 telefoontjes. Veel gesprekken dus. Om hinderlijk geroezemoes tegen te gaan worden vloer, muren en plafonds geluiddempend gemaakt.

De afdelingen Klantenservice en Verkoop komen op de begane grond, de afdeling Ontwikkeling vestigt zich op de verdieping. Het gebouw dat is getekend door architektenburo Louis Uriot is zodanig vorm gegeven dat het aansluit bij de bestaande bouw. Bedoeling is dat aannemer Duin de nieuwbouw vóór de bouwvak oplevert.