De Texel Trail voerde de deelnemers over onverharde paden door  nationaal park Duinen van Texel. (Foto Erik van der Spek)
De Texel Trail voerde de deelnemers over onverharde paden door nationaal park Duinen van Texel. (Foto Erik van der Spek) Foto: Pip Barnard

'Texeltrail' schot in de roos

De deelnemers waren na afloop vol lof over de eerste Texeltrail  die zaterdag over onverharde paden in nationaal park Duinen van Texel was uitgezet. 'Een prachtig parcours en een fantastische belevenis'. 

Vanaf camping Kogerstrand konden de lopers kiezen uit vier verschillende afstanden. Ten noorden van De Koog ging het vice versa via het strand en De Muy naar De Slufter, de zuidelijke lus voerde onder meer over het Paggapaadje en door de Dennen. Twee Texelaars waagden zich aan de marathon over 50 kilometer: Eric van der Velden en Guido Banda. Eerstgenoemde pakte de kop, maar besloot wegens darmproblemen 'slechts' 39,5 kilometer te doen. Na ruim drie uur kwam hij als winnaar over de finish. Banda zag onderweg enorm af, maar liep toch tot het einde door. Han Wolsing uit Amersfoort won de 50 kilometer in 4.05.10 uur. Hij vocht een duel uit met Jan-Willem Schutte uit Den Helder. Mik Borsten, die tweede Paasdag de 120 kilometer loopt tijdens de 60 van Texel, legde beslag op de derde plaats.

De populairste afstand was de 25 kilometer. Robert Bakker uit Den Burg had zich vergist in de starttijd en was daarom al vroeg op pad gegaan. Bij de Slufter keerde hij om, zodat hij al tien kilometer extra in de benen had toen 's middags het echte startschot klonk. Bij de dames ging de overwinning naar de jarige Linda van Vliet uit Nijmegen. Een bekend gezicht, want vorig jaar was zij winnares van de kwarttriatlon op Texel. Op de 14,5 kilometer bij de mannen ging de zege naar routinier Jan Zijm uit Den Burg, die tijdens de race zijn arm had opengehaald aan een struik op de soms smalle paden, maar zich daardoor niet liet tegenhouden. Aan de langere afstanden waagde hij zich evenmin als Jan Frederici. 'Vanavond moeten we weer aan de bak in de bediening bij het benefietdiner van de Roparun', was hun excuus. Ferdinand Mulder, nummer twee op de 39,5 km, liep in het gezelschap van de Texelse zussen Karlijn en Jasmijn van den Burg. Zij deden allebei een gedeelte, als voorbereiding op het komende triatlonseizoen.

De organisatie was blij met de samenwerking met Staatsbosbeheer. 'We zijn blij dat we zo kort voor het broedseizoen deze wedstrijd mochten houden. Zo konden we over paden lopen die op andere momenten gesloten zijn.' De organiserende Atletiekvereniging Texel hield lange tijd rekening met 'plan B': uitwijken naar het droge bos in plaats van de natte duinvalleien. Uiteindelijk bleek dat niet nodig.

Uitslagen:

50 km mannen: 1.Han Wolsing (Amersfoort) 4.05.10; vrouwen: 1.Jannet Lange (Almere) 5.05.30; 39,5 km mannen: 1.Erik van der Velden (Den Burg) 3.05.00; vrouwen: 1.Jeannet Leppink (Zwolle) 3.52.03; 25 km mannen: 1.Matthijs Kunzel (Heiloo) 1.42.06; vrouwen: 1.Linda van Vliet (Nijmegen) 1.56.28; 14,5 km mannen: 1.Jan Zijm (Den Burg) 1.07.11; vrouwen: 1.Suzanne van der Weide (Den Helder) 1.08.08. (www.uitslagen.nl)