Provincie wil aanpassing plan

De gemeente moet duidelijk maken waarom het uitbreiding van het vliegveld in het nieuwe concept-plan Buitengebied wil toestaan.

Dat laat de provincie Noord-Holland weten via een zienswijze. Het college wil de mogelijkheid opnemen dat het bouwvlak bij het vliegveld in noordelijke richting wordt uitgebreid. De provincie is het daar niet mee eens. 'Nut en noodzaak en ruimtelijke kwaliteit is niet aangetoond', aldus de provincie. 'De gemeente maakt ook niet inzichtelijk dat aan de afwijkingsregels kan worden voldaan.'

Het college laat in een toelichting weten dat een vergroting van het bouwvlak wordt opgenomen om toekomstige bedrijvigheid, gerelateerd aan het vliegveld, te faciliteren. Nieuwe bebouwing moet aansluiten op bestaande bebouwing. In het nieuwe plan komt, als het aan het college ligt, geen verdeling meer van de te bebouwen oppervlakten over de verschillende functies bij het vliegveld.

De provincie vraagt ook om aanpassingen als het gaat om de realisatie van maximaal tien hectare aan 'zonneakkers'. Dat is voor de winning van duurzame energie, maar de provincie ziet land met daarop zonnepanelen als 'verstedelijking' en dat past niet in het buitengebied.