Afbeelding
Foto: Pip Barnard

Ervaringen met maïs onder folie

Al tijdens de groei van het gewas was duidelijk dat bij de 25 hectare snijmaïs die vorig jaar onder folie werd gezaaid, niet ieder perceel een topopbrengst zou gaan leveren.

Dit was te zien aan de ontwikkeling van de planten. De bewortelingsmogelijkheden waren niet overal optimaal en verdichte lagen in de bouwvoor zorgden ervoor dat wortels te oppervlakkig bleven groeien. Hierdoor konden er minder voedingsstoffen en minder water door de plant worden opgenomen, wat korte maïsplanten met een kleine kolf tot resultaat had. De oorzaak van deze tegenvallende opbrengsten moet gezocht worden in de bouwvoor, die tijdens het zaaien nog te nat was. Op de percelen waar zaaibed en ondergrond wel goed waren, werden goede opbrengsten en voedingswaardes verkregen. Deze gewassen waren bovendien twee tot drie weken eerder rijp en geschikt om te oogsten. Dit heeft grote voordelen bij een natte herfst.

Gezien deze ervaringen is besloten om ook in 2013 een deel van de snijmaïs onder folie te zaaien. Hierbij wordt op dezelfde manier gewerkt als in 2012, wat betekent dat gezamenlijk folie wordt besteld. Vorig jaar werd gezaaid door een loonwerker van het vaste land. Dit betekende dat de gehele oppervlakte achter elkaar ingezaaid moest worden. Dit jaar hoeft dat niet omdat voor het zaaien een Texelse loonwerker is gevraagd.

Maïstelers die onder folie willen zaaien en zich bij de gezamenlijke aanpak willen aansluiten, kunnen zich melden bij Theo Hin, tel. 318244.