De krant van 15 januari 1977 opende met een verslag van het winterconcert van Excelsior.
De krant van 15 januari 1977 opende met een verslag van het winterconcert van Excelsior. Foto: Pip Barnard

1977: 'Capaciteit veerboot niet vergroten'

Door met een kraan van de firma Tatenhove een zware boomstronk uit de weg te tillen en vervolgens met een groep genodigden op de fiets te stappen, nam burgemeester Sprenger op 11 februari 1977 het fietspad langs de Rozendijk officieel in gebruik. De krant van 15 februari - die vandaag 46 jaar geleden verscheen, maakt uitgebreid melding van dit feit, ook omdat met dit fietspad een begin werd gemaakt met de uitbreiding van het fietspadennetwerk, zoals dat werd omschreven in het Recreatiebasisplan.

Verderop in de krant wordt het verslag van de voetbalwedstrijd Texel-Watervogels overschaduwd door de 'emotievolle toestand' na afloop, waarbij de volgens de Texelse voorhoede 'falende scheidsrechter' 'in de mangel' werd genomen. Extra zuur was het dat KNVB-coach Jan Zwartkruis getuige was van deze 'mindere aspecten' van de eilandelijke voetbalwereld.

Uitputtend werd ook behandeld de discussie van de commissie voor recreatie en natuurbehoud, met als belangrijkste conclusie dat het eiland meer overlast dan lusten zou hebben van dagjesmensen, die zeker zouden komen als de capaciteit van de veerdienst zou toenemen. Der commissie was er dan ook groot voorstander van de capaciteit van TESO nĂ­et te vergroten.