College snijdt in leidinggevende functies ambtelijke organisatie

Burgemeester en wethouders voeren een grote reorganisatie door in de top van het ambtelijke apparaat. Het aantal leidinggevende functies wordt teruggeschroefd van twintig naar zes.

De gemeente kent nu nog zes afdelingen met elk een hoofd en een of meerdere teamleiders. In de nieuwe situatie, die op 1 maart ingaat, bestaat de gemeentelijke organisatie uit zes teams met elk één leidinggevende. De directeur van de ambtelijke organisatie is de zevende leidinggevende. De reorganisatie, die deze week door het college werd bekrachtigd, is onderdeel van het proces om de gemeente een 'compacte en slagvaardige organisatie' te laten worden die als regiegemeente opereert. Dat moet ertoe leiden dat Texel zelfstandig kan blijven.

De reorganisatie betekent dat er nieuwe mensen aan de top komen. Van de huidige leidinggevenden stromen Onno Werkman (hoofd van de afdelingen Bedrijfsvoering en Ondersteuning) en Bert Huisman (teamleider) door. Zij gaan de teams Bedrijfsvoering en Ondersteuning aanvoeren. Voor de andere vier nieuwe teams (Leefomgeving (voorheen Gemeentewerken), Dienstverlening, Beleid en Facilitair) worden nieuwe managers gezocht. De gemeente plaatst daarvoor vanaf vandaag advertenties in lokale en landelijke media.

Dat betekent dat voor diverse medewerkers van de gemeente een nieuwe functie gevonden moet worden. Vooralsnog blijven zij in dienst van de gemeente. Volgens Jan Legters, directeur ad interim van de gemeente, wordt bekeken of zij andere functies binnen de gemeente kunnen vervullen of functies elders. Volgens Legters hebben zowel werkgever (gemeente) als werknemer daarvoor de komende twee jaar een inspanningsverplichting.

Legters wijst erop dat de nodige contacten tussen gemeenten onderling en het bedrijfsleven bestaan om te zien waar mensen nodig zijn, zodat er uitgewisseld kan worden. 'Zo hebben we laatst een tijd een ambtenaar in de gemeente Enkhuizen laten werken en dat is goed bevallen.' De mensen van wie de functie is vervallen, krijgen ook de kans om zich met behulp van opleiding voor een nieuwe stap in hun carriere te bekwamen.

Aan de reorganisatie en het vervallen van de leidinggevende functies is een traject voorafgegaan. Daarbij voerde het college onder meer gesprekken met de vakbonden en de ondernemingsraad en een herplaatsingscommissie boog zich over de situatie. Dat leidde tot de conclusie dat er in het nieuwe organisatiemodel sprake is van nieuwe functies die ingevuld moeten worden. Volgens wethouder Hennie Huisman (personeelszaken) wordt gezocht naar managers die ontwikkelingsgericht zijn.

Personeel van de gemeente is deze week ingelicht over de nieuwe stap in het proces om tot de compacte en slagvaardige gemeente te komen. Huisman maakt er geen geheim van dat niet iedereen even gelukkig is met de veranderingen. De wethouder benadrukt dat het gedaan wordt om de gemeente opgewassen te laten blijven tegen alles wat gedaan moet worden. Een volgende stap in het proces is dat bekeken wordt welke taken de gemeente zelf moet blijven uitvoeren en welke taken de gemeente beter in regie door anderen kan laten uitvoeren.