Replica van de drie meter lange haringkoning die in 2009 aanspoelde. (Foto Gerard Timmerman)
Replica van de drie meter lange haringkoning die in 2009 aanspoelde. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Haringkoning herleeft in Ecomare

De haringkoning of riemvis is een imposante vis. Hij kan meer dan tien meter lang worden en heeft een mytische status. Ook een vis van koninklijke allure. Haringvissers die er eentje in hun netten kregen, zetten het dier terug, in het geloof dat ze daarmee werden beloond met overvloedige vangsten.

In mei 2009 spoelde een dood exemplaar aan op Texel en vrijwel gelijktijdig eentje op Vlieland. Een zeldzaamheid, want ze horen hier niet, maar in diepzeeën, zelfs van 300 tot 1000 meter diep.

De kadavers die al in staat van ontbinding verkeerden, werden geconserveerd en dienden als voorbeeld voor een levensechte replica die sinds woensdag op ware grootte is te zien in Ecomare. Preparateur Chris Walen van Natuurmuseum Friesland werkte er een jaar aan en verrichtte een huzarenstukje. Hij kneedde, plamuurde, plakte, vormde en schilderde net zo lang tot de haringkoning tot in het kleinste detail was gereproduceerd. Het resultaat is een dunne, hoge, zilvergrijze vis met lijnvormige vlekken, met een lange doorlopende rugvin, grote en contrasterende borst- en buikvinnen en de stompe kop die typerend is voor deze vis.