Beeld van de Ronde om Texel van 2012. (Foto Ronde om Texel)
Beeld van de Ronde om Texel van 2012. (Foto Ronde om Texel) Foto: Ronde om Texel

Crisis in bestuur Ronde om Texel 

De Ronde om Texel moet verder zonder voorzitter Sidny van Zon, bestuurslid Wil Homan en Ronde-coördinator Edwin Lodder. Ze zijn opgestapt na een bestuurscrisis die is ontstaan na het afhaken van de potentiële hoofdsponsor, en die gekoppeld is aan de vraag hoe verder te gaan. Het huidige bestuur is vastberaden het 36e Rondje tot een succes te maken.

Na een intensief voortraject van circa twee jaar gaf de beoogde hoofdsponsor eind december aan toch geen titelsponsor te willen worden van de Ronde. Deze mededeling was voor het bestuur een zware teleurstelling en week af van de verwachtingen en toezeggingen die tot dan toe waren gedaan. Naast het zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor is door het bestuur dit najaar gewerkt aan een alternatief scenario om, indien er geen hoofdsponsor zou zijn, met een minimum begroting de 36e Ronde om Texel toch te kunnen laten doorgaan, in de vorm van een 'back to the basics scenario'.

Door deze moeilijke factoren ontstond een hele lastige situatie en raakten de verhoudingen binnen het bestuur verstoord. Hiermee kon Sidny van Zon, voorzitter sinds 2003, zich niet verenigen. Hij is op 18 januari gestopt.

Afgelopen zondag heeft het vrijwel voltallige bestuur van de Stichting Ronde om Texel onder leiding van de Raad van Advies vergaderd om de ontstane situatie te bespreken. Aan het einde van deze bijeenkomst stonden de neuzen van de meeste bestuursleden in dezelfde richting om met elkaar verder te gaan. Alleen bestuurslid Wil Homan en Ronde-coördinator Edwin Lodder hielden hun beslissing om wel of niet door te gaan nog in beraad. Ze hadden tijd nodig om na te denken over de ontstane situatie en de wijze hoe het tot een tweedeling in het bestuur heeft kunnen komen.

Deze week werd bekend dat Wil Homan en Edwin Lodder niet langer in de genoemde verstoorde verhoudingen willen werken. Ze hebben hun functies neergelegd. Het bestuur van de Stichting Ronde om Texel betreurt dit ten zeerste. Desalniettemin is het bestuur vastbesloten de 36e Ronde om Texel tot een groot succes te maken. Het bestuur zal een afscheid organiseren om Sidny, Edwin en Wil te bedanken voor hun inzet voor de Ronde om Texel.