Plattelandswoning voor buitengebied

Het begrip 'plattelandswoning' maakt zijn opwachting in het nieuwe concept-bestemmingsplan Buitengebied.

De aanduiding moet ervoor zorgen dat omliggende (agrarische) bedrijven niet onevenredig worden beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden.

In het plan wordt onder meer vastgelegd dat er nieuwe woningen in het Buitengebied mogen komen wanneer na bedrijfsbeëindiging meer dan 1200 vierkante meter aan vrijgekomen agrarische bebouwing wordt gesloopt. Volgens de regels en voorschriften mogen nieuwe woningen maximaal 150 vierkante meter groot worden en 100 vierkante meter aan bijgebouw hebben. Zogeheten agrarische B-blokken worden omgezet in A-blokken waarop dienstwoningen toegestaan kunnen worden. Gedachte daarachter is dat bewoonde erven naar verwachting beter worden bijgehouden.

In het nieuwe plan wordt rekening gehouden met de opwekking van duurzame energie. Daar is in het huidige plan nog geen sprake van en daar zijn de afgelopen jaren initiatieven op stukgelopen bij de Raad van State. Nu wordt de weg bereid om Texel in 2020 zelfvoorzienend te laten zijn. Er wordt ook concreet over biovergisters gesproken om die onder strenge voorwaarden toe te staan. Dan moet het kleinschalig zijn, de mest moet van het eiland komen (of bij derden vandaan) en het digestaat (restproduct van de vergister) moet op Texel worden afgezet en verwerkt. De raad moet nauw betrokken worden.

In het plan is een uitsplitsing gemaakt voor vijf agrarische regimes (oude land, zeepolders, strandpolders, binnenduinrand en Hogeberg) die elk hun eigen beschrijvingen hebben. Zo zijn voor de Hogeberg de regels wat scherper dan bij anderen. De meest opvallende nieuwe regel is dat veehouderijen geen nieuwe veestallen meer mogen bouwen, wat een paar weken geleden tot protest en opschudding onder de boeren leidde. Daarnaast zijn de agrarische bouwvlakken teruggebracht tot één hectare. Aanleiding was het uitgangspunt dat er niet teveel stikstof van de boerderijen op Natura 2000-gebieden mag neerslaan.

In het nieuwe plan zijn verder regels voor paardenbakken opgenomen. De bakken moeten binnen het bouwblok blijven en er mag geen verlichting omheen staan. Stukjes agrarische grond rondom een woning die in de praktijk al in gebruik zijn als tuin mogen de bestemming tuin krijgen, met de kanttekening dat er niet mag wodren gebouwd. Tot een oppervlakte van 80 vierkante meter mag er bij woningen in het buitengebied beroep aan huis zijn.