Het concept-bestemmingsplan Buitengebied bevat de nodige wijzigingen. (Foto Ton Zegers)
Het concept-bestemmingsplan Buitengebied bevat de nodige wijzigingen. (Foto Ton Zegers) Foto: Ton Zegers

Wijzigingen in nieuw plan Buitengebied

Het nieuwe concept-bestemmingsplan Buitengebied bevat diverse wijzigingen ten opzichte van het huidige bestemmingsplan uit 1996. Een bloemlezing van de belangrijkste wijzigingen in het plan dat tot maandag 25 februari ter inzage ligt.

-Recreatiewoningen mogen worden vergroot van 70 tot 100 vierkante meter. Er mag een berging van 6 vierkante meter bij. Uitbreiding moet binnen het bebouwingsvlak plaatsvinden. De digitale kaarten leren dat de grenzen van die vlakken soms nauw rond de bestaande bebouwing liggen. Dat betekent dat uitbreiding niet automatisch een gelopen race is. Afwijkingen zijn niet uitgesloten, maar vergen planologische procedures.

-Volgens het plan mogen op één hectare recreatieterrein maximaal 20 zomerhuizen staan (100 recreatieve slaapplaatsen). Wat tenten, caravans, campers en blokhutten betreft, geldt een maximum van 150 slaapplaatsen per hectare (50 eenheden). Voor stacaravans geldt een maximum van 120 slaapplaatsen. Familiehuizen mogen 100 tot 400 vierkante meter groot worden en kennen een limiet van 100 slaapplaatsen per hectare.

-Recreatieve opstallen mogen groeien van 55 naar 70 vierkante meter. Voor bestaande recreatieve opstallen die tegen een woonhuis zijn gebouwd of zich in een huis bevinden, gaat gelden dat ze niet meer los elders op het terrein mogen komen.

- Nieuwe stolpen in het buitengebied mogen 250 vierkante meter groot worden. Ze kennen geen nokhoogte, maar alleen een goothoogte van maximaal drie meter en een dakhelling van 48 tot 52 graden. Het ontbreken van een maximale hoogte moet voorkomen dat stolpen een soort van ingedrukte daken krijgen.

-Bestaande stolpen met een monumentale status mogen worden gesplitst in twee woningen onder de voorwaarde dat de extra woning bijdraagt aan het herstel en het karakteristiek van de stolp. Vastgelegd wordt ook dat bestaande stolpen met een monumentale status maximaal vier recreatieappartementen mogen hebben. Deze mogen niet uitgeplaatst worden naar buiten.

-Recreatieterreinen vanaf 4 hectare groot kunnen een ontheffing krijgen voor een tweede dienstwoning en terreinen vanaf 14 hectare kunnen een derde krijgen. Kanttekening is dat er geen ontheffingsmogelijkheid voor een eerste dienstwoning in het nieuwe plan zit. Die is nodig voor aanspraak op een tweede dienstwoning.

-Hotels krijgen in het nieuwe plan een limiet aan het aantal slaapplaatsen. Dat is in het huidige plan niet. Mogelijkheden tot uitbreiding moeten gezocht worden in het bebouwingsvlak om de hotels heen.

-In het plan wordt aangegeven dat logiesverstrekkers nog niet benutte slaapplaatsen binnen de looptijd van het nieuwe plan (tien jaar) in gebruik moeten nemen. Dat impliceert dat logiesverstrekkers onbenutte slaapplaatsen kunnen kwijtraken als ze er niets mee doen. Vooralsnog wordt in het concept-plan uitgegaan van het maximum van 45.000 bedden en nog niet van de nieuwe ideeën van de gemeenteraad.