Lourens Westbroek met de aangespoelde blokken. (Foto Gerard Timmerman)
Lourens Westbroek met de aangespoelde blokken. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Aangespoelde rubber tegels blijken souvenir uit het Nederlandse koloniale verleden

Een opmerkelijke vondst van Lourens Westbroek, die vorige week op het strand tussen paal 9 12 twee tegels vond met het opschrift Tjipetir.

Thuis ontdekte hij op internet het bijzondere verhaal achter deze vondst. Tjipetir is een dorp ten zuiden van de stad Bandung op het Indonesische eiland Java. Tijdens de Nederlandse koloniale tijd was hier een plantage gevestigd met Gutta-percha bomen. Uit de melksappen werd het zogenaamde Gutta-percha gewonnen. Dit lijkt wat op rubber, maar is veel harder en werd gebruikt als elektrische isolatie, in de tandheelkunde en in golfballen. Aannemelijk is dat de aangespoelde tegels aan boord zaten van een schip dat voor 1920 is gezonken in het Kanaal. Dat de tegels nu aanspoelen, niet alleen op Texel maar ook elders, komt vermoedelijk doordat een Terschellinger berger met het wrak bezig was.

Westbroek vond de tegels niet gelijktijdig. 'Eerst de een en de ander een paar dagen later, maar wel op dezelfde plek.' Wat gaat hij ermee doen? 'Ik denk dat ik ze naar het juttersmuseum breng.'