Advies Kooiman aan Damen: 'Neem geen overhaast besluit'

'Neem geen overhaaste beslissingen. Wacht de toekomstvisie van de haven af, jullie zitten in de projectgroep en staan dus zelf aan het roer.' Aldus het advies van wethouder Edo Kooiman aan Damen Shipyards Texel naar aanleiding van de commotie rond het dok.

Kooiman, verantwoordelijk voor de haven, zegt dat met Damen duidelijke afspraken zijn gemaakt. 'Als we de kade aan Damen verpachten, kunnen daar geen andere schepen meer afmeren. We gebruiken de kade ook voor graanoverslag en als ligplaats voor andere schepen. Door te verpachten verliezen we de flexibiliteit, wat juist onze kracht is. Bovendien scheppen we een precedent voor andere sectoren.' Over het liggeld: 'Klanten die afmeren aan de pontons zijn vrijgesteld. En als schepen korter dan twee uur aan de kade liggen, hoeven ze ook niet te betalen. Daarbij kijken we echt niet op de minuut. We moeten de rekening wel naar de klant sturen, want het is een belastingaanslag. Dat is wettelijk zo geregeld. Voor medewerkers is een deel van de kade aangewezen waar ze vrij kunnen parkeren. Er bestaat een gebruikerskaart en aan de andere kant van de dijk ligt een groot parkeerterrein. Wij hebben behoorlijk water bij de wijn gedaan en denken mee, ook over het baggeren van de haven. Over al deze zaken zijn heldere afspraken gemaakt met Damen, daar houden wij ons aan. Pesterij is het als je je niet aan de afspraken houdt. Daar is geen sprake van. Natuurlijk is het jammer als Damen zou vertrekken. Ze zorgen voor werkgelegenheid en diversiteit en het dok trekt toeristen.'

Kooiman zegt zich te hebben ingespannen om de plooien glad te strijken. 'Toen ik aantrad verliep de communicatie stroef. Er waren problemen en pijnpunten. We hebben gesproken en onze hand gedrukt, dit verrast mij.' Hij wil in overleg met Damen. Bedoeling is dat de havenvisie in mei aan de raad wordt voorgelegd.