Opknapbeurt 

orgel RK-kerk

Ter ere van het 150-jarig bestaan van de RK-kerk van Den Burg wordt momenteel groot onderhoud verricht aan het orgel. Tijdens een intensieve opknapbeurt worden alle pijpen stuk voor stuk schoongemaakt en waar nodig gerepareerd.

Medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf, Elbertse Orgelmakers uit Soest, zijn hiermee deze week aan de slag gegaan. 'We komen vooral stof tegen. Geen dikke laag, maar toch wel een centimeter. Als je op een pijp blaast, hoor je meteen het verschil. Hij spreekt dan minder', vertelt reparateur Henk de Ruig. Samen met de jonge Jos Elbertse, de vierde generatie van het familiebedrijf, werkt hij aan het orgel. 'Het is een prachtig beroep. Je werkt met verschillende materialen en je komt van alles tegen.' Voor hun werk reizen ze het hele land door. En daarbuiten. 'We zijn zelfs op CuraƧao geweest. De pastoor hier op Texel (Franklin Brigitha) vond het prachtig. Hij komt er vandaan en kende al die kerkjes waar wij hebben gewerkt.'

De orgelmakers halen alle pijpen uit het orgel om ze op een werkbank rustig te inspecteren. Van het fraaie front is daardoor weinig meer over. 'We werken van boven naar beneden. Boven zitten de kleine pijpen voor de hoge tonen, vooraan de grote voor de bastonen.' Nauwkeurig maken ze de pijpen schoon en verrichten, indien nodig, kleine reparaties. Echt onderhoudswerk, niet te verwarren met een complete restauratie, zoals nu met het orgel uit de kerk van De Cocksdorp.

Het orgel dateert uit de 19e eeuw en is vervaardigd door Ypma uit Alkmaar. Dertig jaar geleden kreeg het voor het laatst een grote beurt. 'Dus het werd weer eens tijd. Al maken we het wel gekker mee. Soms is er tachtig jaar geen onderhoud gepleegd. Goed trouwens dat niet alleen het orgel, maar ook de glas-in-lood ramen en het interieur helemaal worden opgeknapt.' De firma Elbertse verwacht in de derde week van februari het orgel te kunnen stemmen, zodat het weer klinkt zoals het hoort.