Spoorboekje voor verbeterde

aanpak olieramp Waddenzee

Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging hebben een nieuw spoorboekje opgesteld waarin staat wat er moet gebeuren als de Waddenzee door een olieramp wordt bedreigd.

Het zogeheten 'ecologisch spoorboekje' is gemaakt op initiatief van de Waddenvereniging. Opdrachtgever was het Programma Naar een Rijke Waddenzee, een samenwerkingsverband van een hoop organisaties en instanties in het Waddengebied. Aanleiding was een boekje over veiligheid dat vorig jaar aan toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) werd aangeboden. Daarin stond een pleidooi een ecologisch spoorboekje voor de Waddenzee op te stellen om het gebied beter te beschermen wanneer zich op zee een olieramp voordoet.

Het document voorziet onder meer in een stel praktische adviezen voor gebiedsbeheerders en calamiteitenbestrijders wat te doen en te laten als het mis gaat. Volgens de organisaties die het document hebben opgesteld moet te allen tijde rekening worden gehouden met een calamiteit, omdat het druk is rond de Waddenzee. Daarmee wordt onder meer gedoeld op een scheepvaartroute die boven de Waddeneilanden langs loopt.

De samenstellers wijzen op de unieke natuur en het feit dat veel mensen hun brood verdienen dankzij de Waddenzee. Het spoorboekje is ontwikkeld op basis van algemeen beschikbare informatie. Het is volgens de makers ook in verbinding met lokale partijen en de veiligheidsregio's in het Waddengebied gemaakt.

Het spoorboekje bevat onder meer dertien beschermings- en bestrijdingsmethoden. Per methode is gestructureerd beschreven wanneer wel en niet te handelen en welke milieu-effecten te verwachten zijn. Er wordt ook specifiek ingegaan op de verschillende gebieden in de Waddenzee, waterkeringen en havens.