Historie duinen

geboekstaafd

Het binnenkort te verschijnen boek 'Duinen en mensen Texel' vertelt over archeologie, natuur en historie van het Texelse duingebied.

De duinen van Texel hebben een fascinerende geschiedenis. Van de piepjonge Hors in het zuiden tot intieme, middeleeuwse hoekjes cultuurland op de Mient. De Slufter en de Muy waren eeuwen geleden weinig meer dan een breed strand en de rijke valleien achter Den Hoorn komen voort uit een deels aangroeiende kust. Zo wordt in het boek verhaald over de 'menhirs' op het eiland, de voorheen wit geschilderde scheidingspalen waarmee in de negentiende eeuw de woeste gronden in percelen waren verdeeld. Een van deze palen is nog te vinden bij het Palenbol, de duinvlakte die zijn naam aan de markeringspalen ontleent. De in de paal gegraveerde tekst luidt: '16de perceel' en is een herinnering aan de tijd dat duin en mient met lange rechte lijnen in negentien delen waren verdeeld. Een tweetal scheidingspalen is nog te vinden in Eierlandse Duinen, een exemplaar bij de Haneplas is uitgegraven en opgenomen in de museumcollectie van Kasteel Groeneveld in Baarn. In het in april te verschijnen boek is een foto uit 1975 opgenomen van een dergelijke paal bij de Zanddijk met nummer 15. Perceel 15 omvatte het grootste deel van de Slufter. Duinen en mensen Texel is het laatste deel van een serie waarin eerder 'Kennemerland' en 'Noordkop en Zwanewater' verschenen. Met deze uitgave is het hele duingebied van Noord-Holland opnieuw beschreven met de meest actuele kennis. Voor meer informatie: www.duinenenmensen.nl.

Cursus koordirigent

Bij Muziekpraktijk 6a in Schagen begint op zaterdag 23 februari een nieuwe voorbereidingscursus voor koordirigenten. Deelnemers maken kennis met de belangrijke onderdelen van het dirigeren. De cursus wordt gegeven op negen zaterdagen, van 9.30 tot 12.00 uur. Voor meer informatie, tel. 0224-296861.

Cursus VIP

Bij Foreest Medical School, Nassauplein 10 in Alkmaar wordt donderdag 28 februari van 16.00 tot 19.30 uur een informatieavond gehouden over de opleiding Verpleegkunde in de Praktijk. Deze (gratis) opleiding richt zich vooral op jongeren van 16 tot 18 jaar. De nieuwe opleiding begint om september. www.Voor meer informatie: foreestmedicalschool.nl.