De nieuwe ruimte van Nico Waerts werd goed bezocht tijdens de open dag. (Foto Jeroen van Hattum)
De nieuwe ruimte van Nico Waerts werd goed bezocht tijdens de open dag. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

'Plannen beginnen weer bij me te bruisen'

Meer dan vijf jaar was hij bezig om een fitnessruimte aan het Wezenland in Den Burg gerealiseerd te krijgen. In november kreeg Nico Waerts een vergunning en vorige week nam hij het nieuwe Stay Fit Texel in gebruik.

'Ik begin eindelijk weer te bruisen van plannen', zegt Waerts, terwijl hij een rondleiding door het nieuwe onderkomen in de schuur van Drijver geeft. 'Er is nu eindelijk weer ruimte om verder tot ontwikkeling te komen.'

De afgelopen jaren kreeg Waerts telkens nul op het rekest van het college op zijn verzoek op het bedrijventerrein een fitnessruimte te beginnen en dat vergde de nodige energie. 'Terwijl het uiteindelijk toch om de sport en het bereiken van resultaat gaat.'

De situatie veranderde, nadat de gemeenteraad in september had ingestemd met een rapport van Bureau BNO, lokale ondernemers en de Kamer van Koophandel over het Wezenland. In dat rapport staat onder meer dat op het verouderde bedrijventerrein lichtere functies als kantoorruimten, fitness, ruimte voor opleiding en internetwinkels moeten worden toegestaan. Waerts, zelf raadslid, onthield zich bij de besluitvorming van stemming. Begin november verleende het college een omgevingsvergunning, waarna de inrichting van het centrum van start ging.

Voor zijn een ontvangstruimte en kleedruimten gerealiseerd en daarachter is een grote ruimte voor fitness en een dojo met twee judomatten voor Budokai Texel gekomen. De matten kunnen er gewoon blijven liggen en dat is voor Waerts een verlichting.

'Voorheen moest ik die wekelijks neerleggen en opruimen in het schietsportcentrum. Bij elkaar is het 110 vierkante meter mat.' Budokai Texel telt 190 leerlingen die les krijgen op de matten. Er worden onder meer judo-, karate- en kickbokslessen gegeven. Daarnaast worden er vanuit de praktijk weerbaarheidstrainingen voor kinderen verzorgd en de Hebreeuwse vechtsport Krav Maga.

De fitnessruimte bestaat uit diverse krachttoestellen. De ene kant van de zaal is voor dames en de andere kant voor heren. 'We hebben onder meer een speciale loopband waar senioren makkelijk op kunnen stappen. We hebben een speciale fiets voor mensen met rugklachten en we zijn toegankelijk voor mensen die in een rolstoel zitten.' Rob van Beurden is begonnen met spinninglessen in het nieuwe centrum en hij gaat er ook met mixed martial arts aan de slag. Sandra Kiers verzorgt zumbalessen en daarnaast zijn ook Hans van Vooren, Sander Branderhorst, Annelies Groenhof en Robin Waerts bij het centrum actief. Waerts zelf verwacht dagelijks aanwezig te zijn.

Stay Fit werd de afgelopen weken grotendeels met behulp van leden en vrijwilligers ingericht. Waerts is van plan de dojo (officiele naam voor een ruimte waar vechtsporten worden beoefend) verder in te richten, zodat het een echte Japanse dojo wordt.

Waerts heeft van Stay Fit Texel tevens een erkend leerbedrijf gemaakt. Hij is daarvoor gekwalificeerd door Calibris, een kenniscentrum voor leren in de praktijk op gebied van zorg, sport en welzijn. 'Ik wil hier graag zelf Texelaars opleiden voor de praktijk.'