Deelnemers aan de TexelTrail ontvangen een miniatuur strandpaal als herinnering.
Deelnemers aan de TexelTrail ontvangen een miniatuur strandpaal als herinnering. Foto: Pip Barnard

TexelTrail door nationaal park

Maar liefst driehonderd hardlopers nemen zaterdag 16 februari deel aan de TexelTrail, een hardloopevenement door het nationaal park Duinen van Texel, met start en finish op camping Kogerstrand. 

Trailrunning is een snel opkomende tak van sport die zich kenmerkt door het lopen over onverharde wandel- en bospaden. Het is daarmee een meer avontuurlijke vorm van hardopen, waarbij de deelnemers een steile heuvel niet schuwen, noch modder en natte voeten, en waarbij doorgaans lange afstanden worden afgelegd.

Deze eerste TexelTrail wordt georganiseerd door AVTexel, in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer, het nationaal park Duinen van Texel en Texelcampings. Het parcours voert door onder meer De Nederlanden, de Slufter en de Muy en door het bos- en duingebied ten zuiden van De Koog. Het is vrijwel geheel onverhard, de ondergrond bestaat uit zand, gras en modder. Het terrein is licht geaccidenteerd.

De deelnemers kunnen zich inschrijven voor de afstanden 14,5, 25, 39,5 en 50 km. Van de driehonderd deelnemers (de tocht is al nagenoeg volgeboekt) heeft bijna de helft voor de 25 km gekozen. Negentig lopen de langste afstanden, 75 houden het bij 14,5 km. De deelnemers komen uit heel Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Onder hen bevinden zich 35 Texelaars.

De deelnemers aan de TexelTrail mogen op Kogerstrand gebruik maken van een verwarmd toiletgebouw met douches en van restaurant Kaapsnol. Daar kunnen de atleten warm en droog bijkomen van hun inspanningen. In de oorspronkelijke opzet zou de TexelTrail zuidelijker plaatsvinden, vanaf Loodsmansduin bij Den Hoorn, maar door wijzigingen in de beheersovereenkomst met het nationaal park zag de organisatie zich genoodzaakt het parcours te verleggen. Dit leverde nauwelijks problemen op en geen extra kosten voor de deelnemers. Ook kon het maximumaantal deelnemers worden verhoogd van 250 naar 300. Het noordelijke parcours ligt iets beschutter en is iets meer geaccidenteerd dan het zuidelijke. Veel deelnemers zien de TexelTrail als een goede voorbereiding op de 60 van Texel, de duurloop die op maandag 1 april, Tweede Paasdag wordt gehouden.

De TexelTrail is geen wedstrijd, er zijn dus geen favorieten of winnaars. Voorzitter Martin Baptist: 'Het is een georganiseerde duurloop. We doen niets meer dan een parcours uitzetten op ons mooie eiland en de deelnemers gastvrij ontvangen om te genieten van het lopen door de natuur.'

Op het moment van schrijven zijn er nog acht startbewijzen over. Deelname aan de TexelTrail kost €12,50, ongeacht welke afstand gelopen wordt. Hierbij zijn inbegrepen de verzorging onderweg en bij start en finish, busvervoer van en naar de veerhaven en een originele herinnering, een miniatuur strandpaal met inscriptie, gemaakt door Jessica Rebel van VanTassie. Meer informatie en een deelnemerslijst zijn te vinden op www.texeltrail.nl.