Presentatie van het historisch spel dat in het teken van de Franse Tijd staat. (Foto Gerard Timmerman)
Presentatie van het historisch spel dat in het teken van de Franse Tijd staat. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Oosterend Present terug in de tijd

1813 is een gedenkwaardig jaar. Het volk kwam in opstand tegen de Franse onderdrukking, Napoleon werd verdreven. Precies 200 jaar later is de Franse Tijd thema van het historisch spel, prominent onderdeel van Oosterend Present op 25, 26 en 27 juli. 

Vrijdagavond presenteerde de organisatie in De Bijenkorf de plannen voor het driedaagse feest dat eens in de vijf jaar wordt gehouden. Het dorpshuis zat bomvol, zinderde van enthousiasme om er een mooi feest van te maken.

Voor het historisch spel wordt 200 spelers een kostuum aangemeten, variërend van soldaten en douaniers tot dorpelingen in eenvoudige kledij. Schrijver Jacques Wirtz schetste hoe het dorp zal terugkeren naar 1813. De idealen van de Franse Revolutie zijn verworden tot gewapende onderdrukking, de Fransozen tergen het volk met hoge belastingen. Door de zeeblokkade is de VOC-vloot werkloos en ligt de Texelse Rede die Texel ooit welvaart bracht er verlaten bij. Vissers mogen de Noordzee niet op en proberen met smokkel bij te verdienen. Ze voeren een strijd met de douaniers. Boeren zijn ontevreden over heffingen op producten, in het dorp heerst onvrede over het inkwartieren van soldaten en de hoge belastingen. Er is ook een liefdesverhaal, dat van een smokkelaarsdochter en een Franse soldaat. Uiteindelijk komt het tot een gewapende opstand, die uitmondt in een mars naar de Schans waarbij de dappere Oosterenders de Fransen van het eiland verdrijven. Als opwarmertje werd het Oosterender strijdlied ten gehore gebracht: 'Wij zijn de Strenders. In alles wat wij doen worden we kampioen.

Vrijdag werd ook het nieuwe logo van Oosterend Present gepresenteerd, gemaakt door Mareike Bremer. Een frisse beeltenis, met een prominente rol voor de toren van de Maartenskerk. In een hilarische act haalden Bettie Boks en Ger de Jong herinneringen op aan vroeger. In Tessels dialect verhaalden ze over belevenissen in de winkel van hun vader en moeder. Over klanten die woorden verhaspelden, zoals besbossensap en de dame die om een 'luchie Old Spik' vroeg, in plaats van Old Spice aftershave. Of de klant die een 'rukie' voor onder z'n arm nodig had, want hij 'transporteert nogal erg'. En de 'sunige' Tantje Martje die 'ien ei' kwam 'lienen', niet kopen. Als haar man de eieren onder de kippen vandaan had gehaald, zou ze er eentje terugbrengen. Het was een voorproefje van de show 'Op sien Tessels' die tijdens Oosterend Present zal worden opgevoerd.

Vast onderdeel is de gezamenlijke maaltijd. Vrijdagavond werden ter plekke voldoende vis en -bakkers geregeld. Om de Oosterenders in de sfeer te brengen werden beelden getoond van de maaltijd van vijf jaar geleden. Muziek is traditioneel een belangrijk onderdeel van het feest. Oosterend Present wordt donderdag geopend door Excelsior, dat voor die gelegenheid wordt versterkt. Iedereen met een slag- of blaasinstrument wordt uitgenodigd aan te sluiten. Donderdagavond is er een muziekfestival met Texelse bands, zoals @Last en Jug Bros, en Texelse discjockey's, zoals DJ Mike en Marco van Sambeek. Voor de grote feestavond op zaterdagavond is Sesam, 'dé grootste feestband van 2012' ingehuurd.

Ook is er sport en spel, de meerkamp waarbij straten het tegen elkaar opnemen. Traditiegetrouw worden de straten in het dorp versierd, met als thema 'Oosterend is een dorp vol verhalen'. Speciale straatcommissarissen gaan aan de slag om te zorgen dat elke straat zo goed mogelijk voor de dag komt. Bijzonder is dat ook polder Het Noorden met een eigen straat present zal zijn.

Via de Facebooksite hebben oud-Oosterenders, onder andere uit Australië, laten weten hun vakantieschema zodanig aan te passen dat ze van de partij kunnen zijn.

De grote feesttent staat net zoals vorige keer op het land van Kees Bas, die het zaaischema van zijn landerijen speciaal heeft aangepast aan het evenement. Voor een natje en een droogje is het bestuur in onderhandeling met drie cateraars. Voorzitter Marian Merkelbach meldde trots dat het allemaal Texelse bedrijven zijn. Meer informatie staat op www.oosterendpresent.nl en op Facebook.