Marjan de Groot kreeg een taart van Statenlid Hanneke Kaamer-Hoegee. (Foto Gerard Timmerman)
Marjan de Groot kreeg een taart van Statenlid Hanneke Kaamer-Hoegee. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Taart voor 'olievrouwtje' van VVD

Een onverwachte verrassing vrijdag voor VVD-raadslid Marjan de Groot. Partijgenoot Hanneke Kaamer van Hoegee, tevens lid van de Statenfractie, overhandigde haar een taart. Een blijk van waardering van de VVD voor haar inzet voor de partij en de politiek.

Een gebaar dat in goede aarde viel bij de voorzitter van de Texelse VVD-fractie. 'Ontzettend leuk om mij op deze manier te laten merken dat het werk wat ik doe wordt gewaardeerd. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel werk het is als je in de raad zit.' 'Je hebt er ongeveer een baan bij', vertelt Hennie Huisman, wethouder en partijgenote.

De Groot: 'Het raadslidmaatschap geeft veel voldoening. Bijvoorbeeld als je iets voor elkaar weet te boksen of iets kunt regelen. Toen ik als raadslid begon vond ik het best spannend, met name door de grote tegenstelling tussen oppositie en coalitie in de vorige raad. Gelukkig werkt dat in deze raad heel anders. Mijn instelling is constructief, ik probeer partijen tot elkaar te brengen. Door die instelling wordt ze in VVD-kringen ook wel 'het olievrouwtje' van de partij genoemd. Een geuzenaam waar ze best wel trots op is.

Haar partijgenoten overvielen haar aan het eind in het klaslokaal waar de docent Engels zojuist les had gegeven. Zoals ze in de politiek steun voor bepaalde zaken probeert te krijgen, zoekt ze ook in de klas naar draagvlak. 'Een klas is een maatschappij op zich. Ook hier werkt het het best als je de klas zo breed mogelijk mee krijgt. Het werkt als een stimulans.' Politiek bedrijven doet ze niet in de klas. 'Maar ik breng wel over waar ik zelf voor sta. Zo probeer ik mijn leerlingen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en help ze bij het nemen daarvan.' En soms is er een actualiteit die zich goed leent voor een discussie. 'Ik geef Engels en dan is zo'n rede van Britse premier Cameron over de Europese Unie natuurlijk een buitenkansje om dat in de klas te bespreken.'

Ze verkeert veel temidden van de jeugd, is best optimisch over de toekomst van de politiek en probeert als docent haar steentje bij te dragen. 'Ik probeer de jongeren er op mijn manier bij te betrekken.'