De mensen van STIFT (Marijke Eelman, Joke Geldorp, Hans van Heerwaarden en Hans Schipper) bekijken het fietspad in de Eierlandsche duinen dat met behulp van geld van STIFT is vernieuwd. Penningmeester Jaap Hoogendoorn ontbreekt op de foto. (Foto Jeroen van Hattum)
De mensen van STIFT (Marijke Eelman, Joke Geldorp, Hans van Heerwaarden en Hans Schipper) bekijken het fietspad in de Eierlandsche duinen dat met behulp van geld van STIFT is vernieuwd. Penningmeester Jaap Hoogendoorn ontbreekt op de foto. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Bekendheid STIFT verder toegenomen in 2012

De komst van het toeristisch investeringsfonds STIFT heeft sinds 2009 tot een investering van €5,6 miljoen in toeristische voorzieningen op het eiland geleid. STIFT zegde zelf €1,25 miljoen aan subsidies toe, de overige €4,35 miljoen werd door derden bijeengebracht.

Dat heeft het bestuur laten weten. Het toeristisch investeringsfonds heeft sinds de oprichting in totaal 93 aanvragen behandeld waarvan 41 in 2012. Volgens voorzitter Hans Schipper is 2012 daarmee een goed jaar geweest.

De bekendheid van het fonds is volgens hem groter geworden en mensen weten de weg te vinden. De verhouding €1,25 miljoen - €5,6 miljoen betekent dat elke euro die STIFT sinds 2009 heeft geïnvesteerd, een extra investering van €3,48 in de Texelse economie heeft opgeleverd. Ook op dat gebied is 2012 een goed jaar geweest. In 2011, dat eerder door STIFT nog als 'ontwikkelingsjaar' was omschreven, was elke euro van STIFT goed voor een extra investering van €2,42 door derden.

Een van de grotere projecten waar STIFT in 2012 geld aan toezegde, was de vernieuwing van het fietspad van Staatsbosbeheer door de Eierlandsche duinen. Daar was €330.000,- voor aangevraagd en daar werd €120.000,- voor beschikbaar gesteld.

Daarnaast werd in 2012 onder meer €61.000,- toegekend aan de visserijexpositie in De Oude Vismarkt in Oudeschild, €25.000,- voor een lift voor mindervaliden in de nieuwe sterrenwacht die bij Ecomare wordt gebouwd, € 35.000,- (verspreid over drie jaar) voor Mybeach Texel bij Paal 17 (een project voor schone stranden), €7500,- om het glazen huis van Texel FM mogelijk te maken en €5.500,- voor een maquette van de Modelspoorclub. Circa 50 procent van alle aanvragen is gehonoreerd, de rest werd afgewezen.

Volgens Schipper wordt veelal uitgebreid gesproken met organisaties die een aanvraag doen. 'Bij de visserijexpositie zijn we bijvoorbeeld eerst om tafel gegaan met Kaap Skil om voor elkaar te krijgen dat de Vismarkt en het museum niet in elkaars vaarwater zouden komen, maar elkaar zouden versterken. Dat is een meerwaarde van het fonds.' Volgens bestuurslid Hans van Heerwaarden leidt financiering ook tot uitbreiding. 'We zien bijvoorbeeld dat meer strandslagen aan Mybeach gaan meedoen.'

Met behulp van rente uit het vermogen werden in 2012 ook aanvragen gesteund die aanvankelijk niet helemaal aan de voorwaarden voldeden. 'We hebben geen nee gezegd, maar bekeken hoe we elkaar toch tegemoet konden komen.' Dat leidde onder meer tot een subsidie van €2000,- voor de intocht van Sinterklaas in Oudeschild en €1000,- voor de zomeravondconcerten van de Raad voor het Zomerwerk van de Texelse kerken. Achterliggende gedachte was telkens dat de projecten van waarde zijn voor het toerisme of de bekendheid van Texel vergroten.

STIFT krijgt jaarlijks zo'n €370.000,- van de gemeente uit de opbrengst van de toeristenbelasting. Sinds 2011 loopt een discussie over de hoogte van dat bedrag en die is nog niet afgerond. STIFT krijgt volgens een overeenkomst uit 2010 €0,1877 per toeristische overnachting en dat was in 2010 geënt op vijf aaneengesloten overnachtingen. Inmiddels betaalt de toerist voor zeven aaneengesloten overnachtingen, maar de opbrengsten van die extra nachten zijn nooit naar STIFT gevloeid. In 2011 legde het fonds zich op aandringen van het college bij die situatie neer, maar de situatie is volgens het bestuur niet in lijn met de overeenkomst uit 2010.

Schipper noemt het prettig dat binnen het Texels Ondernemers Platform (TOP) nut en noodzaak van het toeristisch investeringsfonds worden onderkend. De medewerking van ondernemers in de toerisme- en de recreatiesector was in 2009 de basis om de toeristenbelasting te laten stijgen ten bate van het fonds. Daarmee werd tevens op een voor Nederland unieke manier vastgelegd dat de toeristenbelasting rechtstreeks ten goede komt aan het toerisme.

De eerstkomende sluitingsdatum voor het indienen van aanvragen bij STIFT is 1 juli. Op www.stiftexel.nl staan aanvraagformulieren en kunnen de voorwaarden worden bekeken.