De stolp aan de Kleiweg die in het najaar van 2009 werd gerestaureerd en mogelijk straks tot bedrijfswoning wordt gemaakt.  (Foto Harry de Graaf)
De stolp aan de Kleiweg die in het najaar van 2009 werd gerestaureerd en mogelijk straks tot bedrijfswoning wordt gemaakt. (Foto Harry de Graaf) Foto: Harry de Graaf

Agrarische schuur straks woning?

Het college staat positief tegenover het plan om de agrarische stolpschuur Kleiweg 2-4 bij Den Hoorn tot woning te maken en wil daarom in principe meewerken aan de procedure die daarvoor nodig is.

De recentelijk gerestaureerde stolp is eigendom van schapenfokker Jaap Lap wiens bedrijf nu nog is gevestigd in de panden Kerkstraat 3 en 4, dus in het dorp. Voor toeristen is dat attractief, maar deze agrarische bedrijvigheid in een woonomgeving is verre van ideaal en kan op termijn problemen geven en andere ontwikkelingen belemmeren, zo menen b en w. Concentratie van het bedrijf naar het open gebied bij de Kleiweg met de stolp als bedrijfswoning wordt daarom toegejuicht, echter onder voorwaarde dat de panden aan de Kerkstraat hun agrarische bestemming verliezen. Kerkstraat 3 kan dan een maatschappelijke bestemming krijgen zodat de Hervormde pastorie erin kan worden gevestigd en dus vlak naast de Hervormde kerk komt. De huidige pastorie Herenstraat 35 krijgt dan een woonbestemming en kan dus als permanente woning worden verkocht.