De hekken op Kogerstrand zorgden voor weerstand. (Foto Arnold Kaercher)
De hekken op Kogerstrand zorgden voor weerstand. (Foto Arnold Kaercher) Foto: Arnold Kaercher

Texelcampings wil af van looproute en hek

Burgemeester Giskes gaat in gesprek met de directie Texel Campings om te praten over een mogelijk vervolg op de proef van 2012 met de looproute en de hekken op camping Kogerstand. 

Als het aan de directie, de Raad van Commissarissen en het managingteam van Texelcampings ligt zal de proef met de looproute via camping Kogerstrand het komende seizoen niet worden voortgezet. Reden is dat veel gasten van de camping hebben geklaagd dat ze er hinder van ondervinden en dreigen weg te blijven als de route met de bijbehorende afsluithekken opnieuw wordt ingesteld. Dat bleek onder meer uit een petitie die door 230 gasten werd ondertekend.

Burgemeester Giskes hoopt wél op voortzetting van de proef omdat het effect op de nachtelijke openbare orde in de meeste woonstraten van De Koog gunstig is geweest. Een tweede proef is volgens haar ook wenselijk omdat het afgelopen seizoen niet representatief was. Door het slechte weer was het uitgaanspubliek veel minder omvangrijk. De Horeca klaagde dan ook steen en been.

De in juli en augustus gehouden proef hield in dat de zuidelijke toegangen tot de camping tussen 22.00 en 8.00 uur met hekken werden afgesloten zodat de terugkerende stappers alleen via de hoofdtoegang aan de Badweg naar hun tent konden terugkeren. Om vooral dat laatste ordelijk te laten verlopen werden twee extra dorpswachten ingezet. Na afloop bleek dat de woonstraten in het zuidelijke deel van het dorp en ook de Boodtlaan beduidend minder overlast hebben gehad.

Minder positief was dat vaak werd geprobeerd de hekken te omzeilen wat niet zo moeilijk was. Verder werden hekken en afrastering beschadigd; enkele hekken werden door onbekenden zelfs helemaal weggehaald. Grote ontevredenheid was er over de ruime sluitingstijd van de hekken. Wat de gemeente betreft wordt daarmee rekening gehouden bij voortzetting van de proef: de hekken gaan dicht om 23.00 uur en weer open om 6.00 of 7.00 uur. Verder overweegt men bij voortzetting van de proef extra dorpswachten achterwege te laten waarmee eenmalig €23.500, - wordt bespaard. De burgemeester gaat over een en ander nog in gesprek met de directie van Texelcampings.

Het idee om bij het bewaken van de openbare orde ook camera's in te zetten is van de baan. Burgemeester, politie en officier van justitie hebben geconcludeerd dat het voor Texel geen haalbare optie is. Het probleem is niet groot genoeg en de regels en de kosten die cameratoezicht met zich meebrengen maken het ook niet aantrekkelijk. De horeca in De Koog heeft aangegeven dat de cafés en discotheken een slecht seizoen hebben gedraaid, vooral omdat er -met name door de week- minder jongeren waren. Stichting Horeca en Evenementen De Koog heeft zichzelf opgeheven, een bijdrage aan de dorpswacht zit er niet meer in. De gemeente is in overleg met de horecasector om hiervoor een oplossing te vinden. Bij het rooster moet kritisch worden gekeken op welke momenten de dorpswacht wordt ingezet. Leeftijdsinspecties resulteerden in 2012 in drie waarschuwingen en drie boeterapporten.