Foto uit 2004, toen Johan Ran het kerkorgel veertig jaar bespeelde.
Foto uit 2004, toen Johan Ran het kerkorgel veertig jaar bespeelde. Foto: Gerard Timmerman

Orgel Durper kerk gerestaureerd

Woensdag is de restauratie van het kerkorgel in de rooms-katholieke kerk van De Cocksdorp gestart. Het orgel is gebouwd rond 1750 en daarmee waarschijnlijk het oudste orgel van Texel. In 1893 is het vanuit Obdam overgeplaatst naar Texel.

'Een historisch instrument en door z'n leeftijd en karakter één van de mooiste orgels van het eiland. Waardevol om voor de toekomst te behouden', zegt Johan Ran, die het klavier al bijna vijftig jaar bespeelt. Het is een zogeheten balustrade orgel, gemaakt om in de balustrade van het koor te hangen. Ooit gebouwd door de vermaarde orgelbouwer Pieter van Assendelft uit Leiden. Voor een kerkorgel tamelijk klein, voor zover bekend ontworpen voor in een schuilkerk.

Het orgel heeft dat de tand des tijds goed doorstaan. In 1965 is het orgel gerenoveerd, maar toen is vooral de buitenkant onder handen genomen. Onder meer is het toen bruin geschilderd. Voor zover dat mogelijk is, zal het weer in de originele kleuren worden teruggebracht. Bij de restauratie wordt het orgel volledig ontmanteld. Dan zal blijken in hoeverre het pijpwerk en de windladen restauratie behoeven, alsmede het mechaniek. Ran: 'Er zijn in de loop van de geschiedenis aanpassingen aangebracht, maar bij het spelen functioneert het orgel nog uitstekend. In de huidige tijd, waarin de subsidie niet meer stroomt zoals voorheen, moet je je afvragen hoever je moet gaan bij zo'n restauratie.' Ton van Eck, tevens adviseur van de Katholieke Klok en Orgelraad, kreeg van Ran het dringende verzoek om bij de restauratie de klank die het orgel zo bijzonder maakt te behouden.

Een geluid dat niet onbekend in de oren zal klinken van Van Eck, zelf begenadigd organist en schoonvader van trompetspeler Maarten Elzinga, gaf in de kerk bijvoorbeeld een concert. Op basis van zijn rapportage heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed na twee eerdere afwijzingen toestemming gegeven voor de restauratie, die ook is goedgekeurd door het Bisdom Haarlem.

De restauratie zal komend najaar zijn voltooid, in de tussentijd wordt gebruik gemaakt van de bestaande piano. Van de kerk die is geopend in 1877 werden eerder onder meer glas-in-loodramen gerestaureerd.