Impressie van de Groeneplaats in de stedenbouwkundige visie van Atelier Loos van Vliet uit Haarlem. (Afbeelding Loos van Vliet)
Impressie van de Groeneplaats in de stedenbouwkundige visie van Atelier Loos van Vliet uit Haarlem. (Afbeelding Loos van Vliet) Foto: Jeroen van Hattum

'Rode klinkers voor rust op Groeneplaats'  

De contouren van de beoogde nieuwbouw op de Groeneplaats in Den Burg beginnen zich af te tekenen. Stedenbouwkundig atelier Loos van Vliet uit Haarlem presenteerde van de week een stedenbouwkundige visie op het centrum van Den Burg.

De gemeente ging eind vorig jaar in zee met Atelier Loos van Vliet. Op basis van de inbreng van de mensen die belangstelling hebben in een kavel en veel van wat er in het verleden al geproduceerd is, stelde het atelier de visie op. Architecten Loos en Martine van Vliet benadrukten dat het vooralsnog een impressie is en geen dichtgetimmerd plan.

In hun visie is de nieuwbouw op de Groeneplaats iets achter de rooilijn geschoven, zodat er meer ruimte op het plein ontstaat. De bebouwing wordt gekenmerkt door hoekpanden en daartussen, op de vroegere plek van het Raaksje, een plint met kleinere gebouwen. De hoekpanden hebben in de visie aan de voorzijde een breedte van 10 tot 12 meter en de panden daartussen een breedte van 6 tot 8 meter. Op de begane grond hebben ze een diepte van 16 meter gekregen, daarboven een diepte van 12 meter. Het hoogste punt is 12,5 meter, de rest is veelal lager. Bedoeling is dat de bebouwing gevarieerd wordt, net zoals vroeger de huisjes op 't Raaksje waren.

De architecten adviseren niet alleen de voorkant (Groeneplaatszijde), maar ook de achterkant van de nieuwbouw (parkzijde) als voorkant te beschouwen, zodat het er allemaal knap uit komt te zien. Aan de achterkant is ruimte ingetekend voor 29 parkeerplaatsen voor toekomstige bewoners en exploitanten. Een paar plekken zijn deels op grond van het park gesitueerd.

Volgens Loos van Vliet zou het goed zijn als het hoekpand tegenover De Lindeboom een uiterlijk van baksteen krijgt, omdat De Lindeboom al wit is. Het hoekpand tegenover Moerbeek zou wel wit kunnen worden. De begane grond van de nieuwbouw is in principe voor bedrijvigheid, de lagen daarboven voor wonen. Een derde hoekpand nabij het Polderhuis, dat een serre naar het park krijgt, kan wonen of bedrijvigheid worden.

Martine van Vliet, die zich over de buitenruimte heeft gebogen, adviseert van de Groeneplaats en de Vismarkt vlakke pleinen te maken met één soort rode klinkers om rust in de omgeving te brengen. Met behulp van de nieuwbouw moet ook een duidelijker onderscheid tussen de Groeneplaats en de Vismarkt komen.

Voorgesteld is de Groeneplaats autovrij te maken en er net als vroeger een waterobject neer te zetten. Dat mag dan niet bij de marktkooplieden voor de benen staan. Geadviseerd werd eenheid in het straatmeubilair aan te brengen en naar de bomen te kijken. Voor de Groeneplaats wordt een markante boom geopperd.

De visie, die werd gepresenteerd aan betrokkenen, omwonenden en raadsleden, moet de basis vormen voor een beeldkwaliteitsplan en een minipostzegelplan waarin concreet komt te staan wat er aan de Groeneplaats gewenst is. De gemeente verwacht die plannen voor de zomer ter visie te kunnen leggen.

Daarna is het mede afhankelijk van de markt en de belangstellenden wat er verder gaat gebeuren op de Groeneplaats. Daarvoor moet het eerst tot intentie- overeenkomsten tussen gemeente en belangstellenden komen en de gemeente moet de grondexploitatie nog herzien om de grondprijzen te bepalen.