Diëtiste Nienke Daalder opent woensdag haar praktijk. (Foto Gerard Timmerman)
Diëtiste Nienke Daalder opent woensdag haar praktijk. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Diëtiste opent praktijk

in De Zandkoog

 

'Het belang van gezonde voeding wordt vaak onderschat. Maar ik begrijp ook dat het best moeilijk is te bepalen wat gezond en verstandig is. Er is tegenwoordig zóveel keus.' 

Dat zegt Nienke Daalder. Woensdag opent ze haar diëtistenpraktijk Gezond & Vitaal in gezondheidscentrum De Zandkoog in Den Burg.

Iedereen wil een goede gezondheid. Wat we eten en drinken hangt daar onmiskenbaar mee samen. Voeding had al vroeg de interesse van diëtiste Nienke Daalder. Zodanig dat ze er zes jaar studie naar heeft gedaan. 'Ik ben begonnen met de HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek. Daar leerde ik om voedingsadviezen te geven aan verschillende doelgroepen en bij verschillende ziektebeelden. Ik heb stage gelopen in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen en daar op verschillende afdelingen gewerkt. Op chirurgie, oncologie en in de polikliniek. Na die studie heb ik twee jaar gestudeerd aan de Universiteit Wageningen, in de richting Voeding & Gezondheid. Ik deed daar onder meer onderzoek naar de effecten van voeding op de gezondheid en werkte mee aan een studie naar de effecten van vitamine D op het lichamelijk functioneren van ouderen.' Ook liep ze stage bij een fabrikant die zuigelingenvoeding maakt, waarbij haar aandacht vooral was gericht op voedingsallergie bij kinderen.

Zo vergaarde ze veel kennis, die haar in staat stelt op een breed gebied advies te geven over voeding. Bijvoorbeeld aan mensen die wat aan hun overgewicht willen doen. 'Er zijn veel dieet trends. Dat gaat vaak een tijdje goed en dan vervallen mensen weer in hun oude eetgewoonten. Belangrijk is in kaart te brengen hoe iemand leeft, woont, werkt, wat en hoe hij of zij eet en lekker vindt. Aan de hand van die gegevens stel ik een persoonlijk advies samen, dat aansluit bij de behoefte.'

Een dieet voor als je te dik bent, maar ook om ongewenst gewichtsverlies te voorkomen of tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij ziekte of als iemand een operatie of behandeling moet ondergaan 'In een goede conditie ga je sterker de operatie in en herstel je sneller. Tevens speelt voeding een belangrijke rol bij gezondheidsproblemen zoals een te hoge bloeddruk en cholesterol, obstipatie en hartfalen. ' Ze geeft ook voedingsadviezen bij zwangerschap, aan kinderen, sporters en desgevraagd aan groepen, verenigingen, scholen of bedrijven.

De keus van Nienke Daalder, telg uit het gelijknamige aannemersbedrijf (nu Ooms) uit Alkmaar, om haar praktijk op Texel te vestigen is niet toevallig. 'Ik heb hier achttien jaar gewoond. Texel heeft een gezond leefklimaat. Door het geven van een persoonlijk en goed voedingsadvies kan ik daar mijn steentje aan bijdragen. Het mooie van de Zandkoog is dat hier veel kennis over gezondheid onder één dak is. De lijnen zijn kort en voor de mensen is het makkelijk.' Diëtetiek zit bij iedereen in de basisverzekering. Drie uur diëtistenbezoek wordt er per jaar vergoed.

Meer informatie op www.gezondvitaaltexel.nl.