Mosselbanken ontstaan doordat larven zich laten vallen en uitgroeien tot jonge mossels. (Foto Bruno Ens)
Mosselbanken ontstaan doordat larven zich laten vallen en uitgroeien tot jonge mossels. (Foto Bruno Ens) Foto: Pip Barnard

Aantal mosselbanken neemt toe

Voor het eerst sinds 2005 zijn er vorig jaar nieuwe mosselbanken ontstaan in de Waddenzee. Dit vertelde onderzoeker Bruno Ens zondag in het radioprogramma Vroege vogels.

Onderzoekers van het project Mosselwad zien dat vooral in de oostelijke Waddenzee veel nieuwe zaadbanken met jonge mossels te vinden zijn. Deze voedselrijke banken trekken veel vogels aan. Vooral onder Ameland en Schiermonnikoog waren in het najaar van 2012 veel nieuwe zaadbanken te vinden. Deze ontstaan als de in het water zwevende mossellarven zich massaal op de droogvallende platen vestigen en uitgroeien tot kleine mosseltjes, die samen een dichte bank vormen. Veel van zulke zaadbanken groeien echter niet uit tot stabiele mosselbanken, maar verdwijnen in de loop van de winter en het volgende voorjaar. In het kader van het project Mosselwad wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze verdwijning. Het onderzoek richt zich ook op de vraag waarom de mosselbanken zich in de oostelijke Waddenzee beter herstellen dan in de westelijke. Mosselwad is een project in het kader van het Waddenfonds en loopt van 2009 tot 2015.