Dorian van Rijsselberghe in actie in Miami.
Dorian van Rijsselberghe in actie in Miami. Foto: The Unknown Photographer

Brons voor Dorian

Dorian van Rijsselberghe is als derde geëindigd bij de wereldbekerwedstrijden surfen in Miami. De Texelaar lag aan kop, maar had de pech dat de organisatie een veranderde puntentelling hanteerde.

De RS:X windsurfklasse experimenteerde met een andere puntentelling om de sport aantrekkelijker te maken. Na de eerste zes voorrondes ging de top tien naar een kwartfinaleserie. De beste vier van die kwartfinale, onder wie Dorian van Rijsselberghe, plaatsten zich direct voor de afsluitende finale race, aangevuld met twee surfers uit een herkansingspoule. Normaliter was er sprake van tien voorrondes waarbij de beste tien zich voor de afsluitende medalrace kwalificeerden. Alle zes begonnen in het nieuwe systeem aan de finale zonder de punten die ze in de voorgaande races hadden behaald. Dat was nadelig voor Van Rijsselberghe die bij elke wedstrijd in de top drie was geëindigd en daardoor vóór de finale in Miami stevig op de eerste plaats stond. Hij zou mét behoud van de punten met 15 strafpunten de finale zijn ingegaan, gevolgd door de nummer twee met 38 strafpunten en de nummer drie met 45 strafpunten. De surfers begonnen nu echter met een schone lei en daar profiteerde de Spanjaard Ivan Pastor van. Hij lag vóór de finale op de derde plaats, maar kwam als eerste binnen en pakte daardoor goud. De Engelsman Nick Dempsey, met wie Van Rijsselberghe vorig jaar in het Engelse Weymouth om de Olympische titel windsurfen streed, werd tweede en Van Rijsselberghe derde. De Texelaar lag overigens niet wakker van de gang van zaken. Op de website van het Watersportverbond liet hij weten dat het voor hem zaak was weer op de plank te staan en wedstrijdritme op te doen.

'Dat is goed gelukt met een podiumresultaat als beloning. Ik heb geen slechte resultaten neergezet. Nooit slechter dan een derde plaats. Dit is na de Spelen mijn meest stabiele serie ooit en ik ben nog maar net weer begonnen. Gewoon een hele goede snelheid gevonden en hoogte met oud materiaal. Het ging op rolletjes.' Van Rijsselbergde had wel kanttekeningen bij de nieuwe puntentelling. 'Het is een prachtig idee, maar het werkt niet voor onze tak van sport. Het is geschikt voor evenementen met startgeld zoals in andere extreme sporten. Daar komt dit vandaan. Wij worden afgerekend op resultaten door de bonden en dat is wat anders dan een losstaand evenement met een paar duizend toeschouwers.'

De wedstrijden in Miami golden als voorbereiding op het WK surfen dat eind februari bij het Braziliaanse schiereiland Busios van start gaat. Daar ligt voor Van Rijsselberghe de uitdaging om voor de tweede keer de wereldtitel surfen te veroveren. Eind 2011 werd hij in het Australische Perth voor het eerst wereldkampioen. In 2012 werd hij op het WK in het Spaanse Cadiz vierde. Daar had Van Rijsselberghe de pech dat hij tijdens een van de voorronde werd gehinderd door een surfer die niet aan de wedstrijd meedeed (en toegaf verkeerd te zitten) en dat de afsluitende medalrace niet werd gevaren.

Van Rijsselberghe maakt de thuisblijvers via Twitter deelgenoot van zijn wedervaren. Zo liet hij tijdens de wedstrijden in Miami weten:

'Dorian Rijsselberghe‏@dorsports: Feeling a bit rude but no need to sail tomorrow as my score is good enough to go straight into quarterfinal. I think I like the new system.'