Wat ik zeggen wou

Emoties

Even iets rechtzetten. In het redactionele GroenZwart commentaar van afgelopen vrijdag over het zorghotel richt de schrijver zijn pijlen op '10 voor Texel'. Zij zouden de toon hebben gezet voor de emoties rond het zorghotel en indirect kandidaten ontmoedigen de politiek in te gaan. Als je de werkelijke feiten kent zijn dit wel heel simpel getrokken conclusies en wordt het tijd voor wat aanvullende informatie.

10vT was namelijk beter geïnformeerd dan zij naar buiten hebben willen brengen. Zij wisten bijvoorbeeld al dat tijdens de buurtpresentatie in oktober 2012 plannenmaker Jacco Dros zelf het verhaal de wereld had ingeschoten, dat een (door Dros met naam genoemde) wethouder hem 'de constructie van zorgtoerisme had aangereikt'. Wel even gecheckt natuurlijk bij de gemeente en het klopte. Het gesprek waarin dit plaatsvond was in april 2012, in het bijzijn van nog een andere wethouder. Maar 10vT was ook al in een vroeg stadium op de hoogte van het momenteel circulerende Youtube-filmpje uit 2011(!), waarin Dros in het Provinciehuis zegt dat 'de gemeente beleid voor hem gaat máken' en waarin hij beweert dat 'de bouwvergunning volgende week de deur uit gaat'. Leugentje, bluf? Kan toch niet zo zijn, want van iemand die tevens lokaal partijpoliticus is mag je op zijn minst verwachten dat hij zoiets niet uit zijn duim zuigt. Is het, dit wetende, dan nog steeds zo heel vreemd dat er emoties loskomen en 10vT o.a. de term 'handjeklap' gebruikt? Het was precies het gevoel wat bij ons als buurtbewoners overheerste, net als bij vele andere Texelaars. Want hoe kan het anders dat er zomaar 30 zorgbedden uitgedeeld dreigen te worden voor yogadoeleinden op juist die plek? Dat is de vraag die de afgelopen tijd veel aan ons is gesteld, maar wij hebben de antwoorden niet en kennen alleen de feiten en uitspraken zoals vermeld. Tel daar nog eens bij op dat er namens het college is bevestigd dat de bouwplannen, bouwtekeningen en buren nooit zijn meegewogen in het besluit (hoeft blijkbaar procedureel niet) en je hoofd raakt helemaal vol vraagtekens. Om daarna dan ook nog in de stukken te moeten lezen dat volgens B&W 'alle relevante aspecten zijn beoordeeld'. Daar zit je dan als niet relevant aspect. En je vraagt je af: wat ontmoedigt al die mensen nou toch om de politiek in te gaan? Des te meer respect krijg je tegelijkertijd voor de huidige raadsleden.

Met al deze nieuwe inzichten laat ik liever iedereen zelf beoordelen wie nu werkelijk de toon rond het zorghotel heeft gezet. Niet 10 voor Texel in ieder geval, zoveel is wel duidelijk. Want eerst komt altijd de oorzaak en dan pas het gevolg.

Ryan van Heerwaarde,

Oudeschild