wat ik zeggen wou

Waterige plannen

Na de vergadering waarin het Waterteam haar idee over de ontwikkelingen van plannen in en rond De Cocksdorp uiteenzette, werden er in diverse media grote vragen gesteld bij wenselijkheid en haalbaarheid van de voorstellen. De conclusie mag onzes inziens dan ook gerechtvaardigd heten dat zeker niet 'de meeste mensen', zoals Langeveld o.a. in de Texelse Courant van dinsdag 29 januari namens het team concludeerde, positief waren over de plannen. Het Waterteam nam contact op met enkele critici en heeft nader toegelicht wat de drijfveren achter deze plannen zijn. In het kort komt het er op neer dat de leegstand van woningen, horecagelegenheden en winkels zorgen baart en dat er in De Cocksdorp te weinig 'te doen' zou zijn.

Teruglopend horecabezoek en besteding in winkels, alsmede trage verkoop van woningen zijn niet bepaald exclusieve problemen van De Cocksdorp. Dat je deze problemen kunt tackelen met waterspeeltoestellen, voorlichtingsborden en uitbreiding van infrastructuur ten behoeve van wandelaars komt ons naïef voor. Wat betreft het te weinig 'te doen' adviseren we het waterteam kennis te nemen van de toeristische infrastructuur in en rond De Cocksdorp en de toeristische agenda gedurende het hoogseizoen en de vakanties. Dat de financiële onderbouwing uitgaat van de €9000,- die over is van het Polderfeest en dat de uiteindelijke verwezelijking van de voorstellen van het Waterteam enkele miljoenen gaat kosten, is ronduit disproportioneel. Maar gelukkig is daar het Waddenfonds, de speen waaraan men zich graag laaft. Dit fonds zal ongetwijfeld benaderd worden om de benodigde financiele middelen te leveren. Dit geld zal met name nodig zijn voor het inrichten van een bezoekerscentrum in boerderij (lees: woonhuis) Dorpzicht. Het beoogde pontje over de Roggesloot en een nieuw aan te leggen wandelpad zal de toerist naar dit centrum leiden. En raad eens: daar moet natuurlijk ook koffie geschonken worden en wellicht een pilsje en ook een broodje mag niet ontbreke. Weg zijn de toeristen uit de dorpskern, waar menig ondernemer dan zieltogend in lege straten tuurt.

Een ander aspect aan het deel Dorpzicht en Roggesloot is het volgende: beide bevinden zich binnen de Ecologische Hoofdstructuur in verband met hun bijzondere natuurwaarden. Bovendien is het gebied een belangrijk rustgebied voor ganzen. Het belang van het laatste zal in de nabije toekomst nog vergroot worden doordat Zeeburg als zodanig voor een belangrijk deel wegvalt, onder sterke druk van de agrarische sector. Met de te verwachten toeristische druk op natuurgebied Dorpzicht en de Roggesloot zal de verstoring van deze ganzen toenemen, met als gevolg een toename van overlast op agrarische percelen, een onderwerp waar juist Langeveld, nu met een andere pet, zich zo druk over maakt. Nee Waterteam, een duurzame ontwikkeling van de dorpskern van De Cocksdorp (bijvoorbeeld eerst maar eens de herinrichting van de Molenlaan en Kikkertstraat voltooien) wordt natuurlijk, en ook door ons, breed gesteund, maar laat natuurwaarden van de Roggesloot en Dorpzicht intact. Zonder pontje of bezoekerscentrum.

Namens een groep Cocksdorpers.

Leonora van de Kreeke,

Jos van den Berg,

Marc Plomp,

Arend Wassink,

De Cocksdorp.