Texels Welzijn: Betsie Verhoeven, Maaike Schoo, Gea van Gijssel, Brigitte Hollands, Barbara Pieterse, Rosa Harbers, Ina Kooger en Louise Sipsma.
Texels Welzijn: Betsie Verhoeven, Maaike Schoo, Gea van Gijssel, Brigitte Hollands, Barbara Pieterse, Rosa Harbers, Ina Kooger en Louise Sipsma. Foto: Jeroen van Hattum

'Wij zijn voortaan het kastje en de muur'

 

Het was jarenlang onderwerp van discussie, maar sinds januari is het zover. De SWOT, Pharos en het maatschappelijk werk zijn opgegaan in één nieuwe welzijnsorganisatie met de naam Texels Welzijn.

Wat goed was, is gebleven, vertelt Brigitte Hollands, voorheen directeur van de SWOT en nu van Texels Welzijn. De vele activiteiten van de voormalige welzijnsstichting voor ouderen, zoals Tafeltje-Dek-Je, de gezamenlijke maaltijden of Café Doodgewoon, zijn voortgezet. Vanuit het voormalige Pharos wordt de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gecontinueerd. 'Dat zal zelfs toenemen. De verzorgingsstaat is niet meer en dus zullen we meer dan ooit samen naar oplossingen moeten zoeken.' De peuterspeelzalen, voorheen van Pharos, zijn naar de nieuwe Stichting Peuterplezier Texel en het jeugd- en jongerenwerk naar Young4Ever.

Ook het maatschappelijk werk heeft haat thuisbasis gevonden in de Buureton in Den Burg, de centrale plek van Texels Welzijn. 'Het maatschappelijk werk ondersteunt de zelfstandigheid en participatie van mensen met psychosociale problemen, zoekt naar wegen om huishoudelijk geweld te stoppen en blijft indicaties voor de voedselbank geven.'

Nieuw is het begrip 'dorpswerker'. Texels Welzijn heeft voor elk dorp een dorpswerker aangewezen bij wie mensen rechtstreeks terecht kunnen voor vragen op het gebied van welzijn en maatschappelijke ondersteuning. Rosa Harbers en Maaike Schoo zijn de dorpswerkers voor Den Burg geworden, Betsie Verhoeven voor De Koog, Oosterend en Oudeschild en Gea van Gijssel heeft De Cocksdorp, Den Hoorn en De Waal onder haar hoede.

Zij houden wekelijks een inloopspreekuur in de dorpshuizen (en de Buureton in Den Burg), leggen op verzoek huisbezoeken af en zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar. De dorpswerkers zijn gemachtigd zelf aanvragen voor voorzieningen op het gebied van de WMO (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of kleine woningaanpassingen) af te handelen. Dat hoeft dan niet meer via de gemeente te verlopen. Hollands: 'We hebben afgesproken dat 'nee' op een aanvraag geen einde oefening betekent. Het is juist een uitdaging om samen alsnog tot een goede oplossing op maat te komen.'

Die denkwijze komt mede voort uit de dagelijkse gang van zaken bij de voormalige SWOT. 'Daar zijn we altijd al vraaggericht bezig geweest wanneer mensen met verzoeken kwamen.' Texels Welzijn streeft er volgens Hollands naar dat mensen met vragen niet het gevoel krijgen dat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. 'Voortaan zijn we zowel het kastje als de muur. Mede daarom gaan de WMO-medewerkers van de gemeente vanaf komende week ook enkele dagdelen kantoor houden in de Buureton. Dit betekent kortere lijnen voor de burger én een meer gezamenlijke inzet van middelen, kennis en kunde. Bij Texels Welzijn zal het altijd moeten gaan om de kracht van het verbinden.' De organisatie krijgt jaarlijks een subsidie van 371.000 euro van de gemeente om het welzijnswerk uit te voeren. Het bestuur van de nieuwe organisatie wordt gevormd door Agnes van Wijngaarden (voorzitter), oud-wethouder Peter Bakker, Afke Roest, Ingrid Walpoott, Ineke van Hoften en Kees den Ouden.