Hilariteit als Kees Zijm in fietsbroek ten tonele verschijnt. Links Deborah Singer, rechts toneel- en echte zoon Johan Zijm. (Foto Gerard Timmerman)
Hilariteit als Kees Zijm in fietsbroek ten tonele verschijnt. Links Deborah Singer, rechts toneel- en echte zoon Johan Zijm. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Oud-Leerlingen liggen in een deuk

Jaloezie, achterdocht, bedrog, een vleugje sex, dronkenschap, humor, hilariteit en een auto in de prak. Het waren de ingrediënten van de klucht De Deuk die de Vereniging van Oud-Leerlingen zaterdagavond opvoerde in De Wielewaal in De Waal. 

 

De wens van de achterban om een avondje te lachen was niet aan dovenmansoren gericht. Om daar aan te voldoen moet je wel over één of twee komedianten beschikken. Met Kees Zijm en Teun Huisman heeft de toneelvereniging niet alleen twee routiniers in de gelederen, maar ook twee komische talenten die grossierden in grappen en grollen. Met in de hoofdrol Zijm. Zijn verschijning slechts gekleed in fietsbroek, waarbij hij discopasjes maakte en trimoefeningen uitvoerde, deed de zaal schuddebuiken. Niet alleen lachsalvo's vanuit het publiek, ook Zijms medespelers lagen tijdens deze hilarische act in een deuk. Met als gevolg dat de scène net even anders liep dan gepland, wat in dergelijke kluchten altijd een leuk effect oplevert.

Plaats van handeling is de huiskamer van het gezin Wijers. De heer des huizes (Joep) maakt zijn opwachting met een gapende wond en blauwe plek op het voorhoofd. Hij wilde een liftster oppikken, maar raakte zó onder de indruk van haar borstpartij dat hij niet op de rem trapte maar pardoes versnelde en een verkeersbord ramde met daarop het opschrift 'Uitholling overdwars'. Gevolg: auto in de prak, een gekwetst voorhoofd en gedeukt ego. Want hoe vertelt Wijers sr. het zijn vrouw? Vriend John bedenkt een list: doe alsof de auto gestolen is.

In die samenzweerderig atmosfeer verschijnt echtgenote Fiennie ten tonele. Ze weet van niets en stapt in een onbewaakt moment in de auto. Zonder in de gaten te hebben dat de voorkant in de prak ligt. Conform een stereotype beeld van vrouwen raakt ze bij het inparkeren een paaltje en neemt de schade in ogenschouw. Ze denkt dat zíj de deuk er in heeft gereden. Haar echtgenoot mag dat niet weten, ze neemt autohersteller Wiel in de arm die de auto in één nacht oplapt.

Joep denkt dat hij gek is geworden als hij 's morgens een smetteloze auto aantreft. De hilariteit wordt groter als de liftster ten tonele verschijnt, de zus van Fiennie, de autohersteller, diens huishoudster en de zoon des huizes. Het slot is niet verrassend, iedereen valt elkaar in de armen, liefde overwint.

Een glansrol voor Kees Zijm, wiens verschijning en droge humor garant staan voor lachstuipen. Hilarisch werd het toen hij als een soort Borat in strakke fietsbroek op kwam en zich uitsloofde. Met als aangever Teun Huisman in de rol van de onafscheidelijke John. Ontspannen, geroutineerd en met kwinkslagen. Debora Singer overtuigde in haar rol als echtgenote Fiennie , een vrouw die niet voor haar man wil onder doen en niet het verwijt wil krijgen dat ze geen auto kan rijden.

Bijzonder was de rol van Johan Zijm, die in vaders voetsporen was getreden. Als toneelzoon Bert bracht deze debutant het er uitstekend van af. Hij legde overtuiging in zijn spel, de Oud-Leerlingen hoeven zich over opvolging geen zorgen te maken. Bert ontfermt zich over de lifster Toxi, die met een Amerikaanse tongval ten tonele verschijnt, wat tot bijzondere verhaspelingen leidt zoals 'What have I now aan mijn kapstok hangen?' De rol van rondborstige tiener was haar op het lijf geschreven.

Derde debutant was Ingrid Smit, als Fiennies zuster Miets. Met Limburgs als voertaal koestert ze een haatliefde verhouding met autoschadehersteller en 'carrosserie Cassanova' Wiel, uitmuntend gespeeld door Marco Vlaming. Kim Appelman tekende voor zijn roddelzieke huidhoudster Trees, een type dat plat pratend herkenbaar was.

Souffleus Nel Witte zat er niet voor niets, haar hulp was soms nodig. Maar als het spel soms haperde mocht dat de pret niet drukken. Regisseuse Corrie Poot kan tevreden terugkijken, wat ook te danken was aan het werk van Juul Swarthoff en Hennie Eelman (grime en haistyling) en licht- en geluidsman Paul Eveleens.

Gerard Timmerman