Henri van Maldegem bij de presentatie van de route. (Foto Gerard Timmerman)
Henri van Maldegem bij de presentatie van de route. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

SuperSunday: geen ijs maar prut

Voor de 'monstertocht' over 107 kilometer is een dermate zwaar parcours uitgezet dat naar verwachting de helft halverwege al moet afstappen.

Het zit het organiserende comité van Wielersport Texel niet lekker dat de editie van 2012, toen de vorst in de grond zat, 'fluitend' werd volbracht en dat ook in 2011 veel rijders de finish haalden. Dit jaar zijn de bakens verzet en laat de organisatie deelnemers tot het uiterste gaan. Er is een traject uitgezet dat de ATB'ers nog lang zal heugen. Grotendeels over boerenland, ook door stukjes geploegde akker die door de nattigheid in een moeras zijn veranderd. En soms zit er een luchtje aan. Het eerste en laatste blok worden als het zwaarst omschreven.

Voor wie sterk genoeg is door te ploegen, valt er ook veel te genieten op plekjes waar je anders niets te zoeken hebt. Langs afgelegen slootkantjes, over stoppelland, door een loods, over bruggetjes, door het bos, over het strand, de duinen en er zit ook een bar in het parcours. Voor de kenners alvast een paar namen: langs 'tante Gerrie', over het Koelkastpaadje, door het Subsidiebossie en het DNA-pad.

Tijdens een proefrit door geoefende rijders lag de snelheid gemiddeld op 12,5 km/uur. Dat is de 'marssnelheid', wie langzamer gaat moet er op rekening dat hij of zij op enig moment tijdens de vier blokken uit de race wordt gehaald. Hiervoor zijn per blok tijdslimieten ingesteld. Ter bescherming van zichzelf en de 25 verkeersregelaars, want die kunnen niet de hele dag op laatkomers wachten. In totaal zijn er zo'n honderd vrijwilligers in de weer.

Er zijn geen voorrijders, het traject wordt geheel uitgepeild. Daarvoor zijn vier 'blokhoofden' aangesteld, die samen 400 gele pijltjes plaatsen. Eén van hen is Simon van der Geest, die ook de hele route in kaart heeft gebracht. Vanaf vrijdag is die te downloaden, het adres staat die op onze website, de hele route vrijdagmiddag in de krant. Wie smokkelt tijdens de rit loopt het risico een stempel te missen. Voor het eerst maakt de organisatie de route vooraf bekend. Reden is dat daarmee toeschouwers in de gelegenheid worden gesteld om een plekje langs de route te zoeken en zo de verrichtingen van de sporters te volgen. Eén plek is dermate feestelijk opgetuigd, dat publiek wordt aangeraden hier zeker een kijkje te nemen.

Veiligheid staat hoog in het vaandel, zo moeten deelnemers een warmtedeken meenemen voor het geval ze onderkoeld raken. Wie hem vergeet wordt gediskwalificeerd.

Deelnemers kunnen zaterdag vanaf 14.00 uur hun startnummer ophalen in Stayokay. 's Avonds om 20.00 uur begint daar de briefing. Deelnemers krijgen een telefoonnummer dat ze in geval van nood kunnen bellen.

De start is tussen 8.00 en 8.30 uur bij Stayokay, waar ook de finish is, en dampende zuurkool met worst wacht. De jeugdrijders leggen alleen het tweede blok af.