Nieuwe boek 

over Kaukasus

Oud-Texelaar, schrijver en documentairemaker Arnold van Bruggen en fotograaf Rob Homstra presenteren donderdag in boekhandel Pegasus in Amsterdam hun nieuwste boek in het kader van The Sochi-project.

Het boek, 'De geheime geschiedenis van Khava Gaisanova', vertelt het verhaal van Khava Gaisanova die Van Bruggen en Homstra op een doordeweekse dag tegenkwamen op straat, waar ze water verkocht. Dat achter deze toevallige ontmoeting weer een dramatisch verhaal schuil ging inspireerde hen tot het schrijven van dit boek. Het tweetal reist al sinds enige jaren door de Kaukasus, in verband met het documentaireproject The Sochi Project. De Noord-Kaukasus (Tsjetsjeniƫ, Dagestan) is een ruig gebied en de twee zijn tot nu toe drie keer opgepakt door lokale veiligheidsdiensten en een keer voor de rechtbank gesleept om uit het land gedeporteerd te worden. Over deze gebeurtenissen hebben ze inmiddels enkele boeken gepubliceerd, die onder andere bekroond werden met de Canon Prijs voor innovatieve journalistiek, de World Press Photo Award 2012 en de NY Photobook Award 2010. Dat de ontmoeting met Khava Gaisanova hen inspireerde tot een boek, komt omdat haar persoonlijke leven zich laat lezen als een geschiedenis van de Noord-Kaukasus. Gaisanova werd geboren in ballingschap in Kazachstan, waarheen Stalin haar hele volk in 1944 naartoe had verbannen. In het begin van de jaren '90 vluchtte ze naar Ingoesjetiƫ, uit angst voor de burgeroorlog. In 2007 verdween haar man, die werd werd opgepakt toen hij naar de stad reisde. Er is nooit meer iets van hem vernomen. In de tijd dat Van Bruggen het boek schreef, werden twee karakters uit het boek opgeblazen, eentje in Noord-Ossetiƫ in zijn auto, de andere werd op straat doodgeschoten door een onbekende veiligheidsdienst, naast zijn vrouw en dochter.

'Dat volgend jaar de Olympische Winterspelen worden georganiseerd in een subtropisch kustgebied is al bizar, maar dat aan de andere kant van de bergen burgeroorlogen worden uitgevochten en mensenrechten op zo'n grote schaal worden geschonden, maakt de keuze nog vreemder. De opstand van separatisten tegen de pro-Russische regimes is de laatste jaren steeds meer op een oorlog gaat lijken. Moskou raakt steeds meer in paniek over de te bewandelen weg om dit gebied voor de Spelen rustig te krijgen, maar wat Rusland ook probeert, het zal niet lukken niet om de regio op tijd te temmen voor de Spelen.'