Voor de verkaveling zag het grootste deel van Texel eruit zoals op dit schilderij van Souwtje de Wijn.
Voor de verkaveling zag het grootste deel van Texel eruit zoals op dit schilderij van Souwtje de Wijn. Foto: Pip Barnard

Tweederde voor ruilverkaveling

Weinig gebeurtenissen in de Texelse geschiedenis zullen zo omstreden zijn geweest, de gemoederen zo bezig hebben gehouden en zo'n grote invloed hebben gehad als de ruilverkaveling, die deze week precies zestig jaar geleden een begin kreeg.

Met 954 stemmen voor en 611 stemmen tegen stemden 1565 stemgerechtigde Texelaars op 30 januari 1953 in met een ruilverkaveling die het hele eiland omvatte, met uitzondering van de duinen, polder Eierland en polder De Eendracht. Niet alle stemgerechtigden waren in persoon aanwezig, maar hoewel in de Ruilverkavelingswet van 1938, was geregeld dat afwezigen geacht werden te hebben voorgestemd, had hun aanwezigheid weinig uitgemaakt. Dan nog was het voorstel aangenomen (namelijk met 739 tegen 611 stemmen). De vergadering werd gehouden in de schuur van Padang aan de Hoofdweg, de enige ruimte die groot genoeg was om alle stemgerechtigden te herbergen. De ruilverkaveling, waarbij sloten werden vergraven, kolken werden dichtgegooid en tuinwallen werden afgebroken, duurde tot ongeveer 1970 en heeft het landschap voor altijd veranderd.